Hubert Andela: 'Melkveehouders meer betrekken bij onderzoek ZuivelNL'

Ketenorganisatie ZuivelNL heeft input van melkveehouders gevraagd voor onderzoek voor de sector. 'Eerder ging dit vooral via de onderzoeksinstellingen', vertelt directeur Hubert Andela.

Hubert+Andela%3A+%27Melkveehouders+meer+betrekken+bij+onderzoek+ZuivelNL%27
© ZuivelNL

Waarom hebt u melkveehouders gevraagd ideeën aan te dragen?

'Jaarlijks hebben we ongeveer 2 miljoen euro te besteden aan onderzoeksgeld. Tot nu toe kwamen ideeën vooral vanuit de onderzoeksinstellingen. Die onderzoeksvragen kwamen deels ook wel voort uit de praktijk en we hebben zelf een themagroep met melkveehouders die zich bezighouden met onderzoek. Maar we hopen nu op directere input vanuit de veehouders.'

Ik hoop op tientallen reacties, maar nog liever meer dan honderd. BO Akkerbouw heeft hier al ervaring mee

Hubert Andela, directeur ZuivelNL

Waar komt dat geld vandaan?

'Dat wordt door de melkveehouders en zuivelverwerkers bijeengebracht. LTO, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de Nederlandse Zuivel Organisatie zijn lid van ZuivelNL. Melkveehouders dragen 5 cent per 100 kilo melk af en de zuivelbedrijven 2 cent per 100 kilo.

'Uiteraard proberen we ook extra financieringsbronnen aan te wenden, zoals via het topsectorenbeleid van de overheid en Europese of provinciale regelingen.'


Aan wat voor soort onderzoek moeten we denken?

'Dat kan over van alles gaan, van mechanisatie tot ziektemonitoring. Dat is nu juist waar we de melkveehouders bij willen betrekken. Zij kunnen die onderwerpen inbrengen. Het moet nog meer van onderop komen.'


Op hoeveel reacties rekent u?

'We doen het voor het eerst op deze manier, dus dat is moeilijk te zeggen. Ik hoop op tientallen reacties, maar nog liever meer dan honderd. We hebben daar een onlineformulier voor gemaakt waar je wel even voor moet gaan zitten.

'Ik kan me voorstellen dat het ook interessant is voor studiegroepen om gezamenlijk wat in te dienen. Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw heeft hier al wel ervaring mee en daar kwamen enkele honderden reacties binnen.'


Wanneer gaat het onderzoek starten?

'Onderzoek waar ZuivelNL opdracht voor geeft, loopt continu door. Deze inventarisatie is bedoeld voor onderzoek dat in 2023 gaat lopen. Dat kan ook voor meerderjarig onderzoek zijn. Als de ideeën binnen zijn, kunnen we dit oppakken met onderzoekspartners.

'Daarbij moet je denken aan partijen als Wageningen University & Research, Louis Bolk Instituut en Royal GD, maar ook buitenlandse partijen. Wij hopen als ZuivelNL dat er met deze uitvraag nog meer betrokkenheid vanuit melkveehouders ontstaat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer