Hongarije beperkt graanexport door oorlog in Oekraïne

De Hongaarse regering wil door de oorlog in Oekraïne de export van alle granen en sommige industriële gewassen beperken. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Hongarije+beperkt+graanexport+door+oorlog+in+Oekra%C3%AFne
© Twan Wiermans

Door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de graanprijzen fors gestegen. De regering in Hongarije reageert daarop door te komen met een drastische maatregel. Bedrijven die vanaf 5 maart Hongaarse granen in het buitenland willen afzetten, zijn verplicht om voorgenomen exportzendingen te registreren met een officiële kennisgeving aan het National Food Chain Safety Office (Nébih).


De overheid kan na een melding aanspraak maken op het recht om de partij zelf tegen de marktprijs aan te kopen. De maatregel heeft betrekking op de export van tarwe, rogge, gerst, haver, mais, sojabonen, oliehoudende zaden en zonnebloempitten.


Specifiek formulier

Een bedrijf dat graan uit Hongarije wil exporteren, moet een specifiek formulier invullen en indienen bij het Nébih. Daarna komen de meldingen terecht bij het Hongaarse ministerie van Landbouw. De minister heeft de bevoegdheid om te beslissen of het kooprecht van de overheid wordt uitgeoefend.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

In het geval het ministerie laat weten dat de overheid geen gebruik maakt van het voorkeursrecht of als niet binnen dertig dagen wordt gereageerd, dan kan de exportlevering van graan gewoon doorgaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer