ZLTO: impact aanvullende maatregelen nitraatrichtlijn gigantisch

Dat ZLTO zich zorgen maakt over het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn is al langer bekend. Met de aanvullingen (addenda) die 25 februari zijn gepubliceerd, zijn deze zorgen groter dan ooit, zegt ZLTO-bestuurder Janus Scheepers.

ZLTO%3A+impact+aanvullende+maatregelen+nitraatrichtlijn+gigantisch
© Twan Wiermans

Scheepers, portefeuillehouder Water bij ZLTO, spreekt duidelijke taal: 'Na bijna twee weken zou de eerste verbazing wat gezakt moeten zijn, maar het tegendeel is waar. De impact voor ondernemers verschilt per regio, maar is gigantisch.'

De gevolgen zijn niet te overzien, stelt Scheepers. 'Het doel is verbetering van de waterkwaliteit, dat staat niet ter discussie. Maar of dit plan de juiste route is, valt zeer te bezien. Plannen om de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater naar een hoger niveau te tillen, moeten boeren en tuinders ook perspectieven bieden. Maar die moet je nu met een vergrootglas zoeken. Onacceptabel, wat ons betreft.'


Veel weerstand

Het oorspronkelijke actieplan zette onder andere sterk in op de inrichting van bufferzones rond watergangen, extensivering van bouwplannen en strakkere inzet van vanggewassen. Hier is veel weerstand op gekomen. Via een aanpassing van het generieke spoor en introductie van een maatwerkaanpak wordt gestreefd naar een opzet die past in de praktijk. Scheepers: 'Een hele uitdaging, maar hier zetten we vol op in.'

In december bleek dat Brussel deze insteek onvoldoende achtte om de doelen voor verbetering van waterkwaliteit te halen. De Europese Commissie staakte de procedure voor verlening van de derogatie. Ze besloot nieuwe maatregelen van het kabinet af te wachten.


Derogatie aangevraagd

Het ministerie presenteerde op 25 februari de aanvullende maatregelen. Gecombineerd met het eerder ingediende actieplan voldoet Nederland volgens de Kamerbrief aan de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water. Op basis daarvan heeft het kabinet Europa gevraagd om derogatie. Het is nog steeds niet zeker of dit aanvullende pakket ook voldoende is om derogatie daadwerkelijk binnen te halen en welke voorwaarden vervolgens aan die derogatie worden verbonden.

Het aanvullende pakket dreigt gigantische gevolgen te hebben voor onze boeren en tuinders: krimp door opkoop, grondgebondenheid van melkveebedrijven binnen tien jaar en bufferzones in beekdalen van 100 tot 250 meter waar geen bemesting is toegestaan.

Scheepers: 'Wellicht overbodig, maar het zal duidelijk zijn dat LTO en ZLTO dit pakket aan maatregelen niet hebben voorgesteld. Het komt niet uit onze koker en we hebben er ook niet mee ingestemd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer