Rabobank brengt klantenuitstoot in kaart

Rabobank brengt de uitstoot van al zijn klanten in kaart op bedrijfsniveau. De bank ziet dat als een eerste stap om te komen tot plannen om elke sector te helpen verduurzamen. Dat zei topman Wiebe Draijer donderdag tijdens een toelichting op de jaarcijfers.

Rabobank+brengt+klantenuitstoot+in+kaart
© Johan Wissink

Directievoorzitter Draijer stelde dat de route richting de klimaatdoelen, die in 2015 in Parijs zijn vastgesteld, de komende periode wordt geïntensiveerd. 'De eerste stap is weten wat de uitstoot is. Als eerste Nederlandse bank geven we transparantie over de daadwerkelijke uitstoot van de klanten die we financieren. Het is ons startpunt voor de route naar Parijs om aan te geven hoe we daar komen.' De bank heeft de uitstoot van zijn klanten in onze portefeuilles Food & Agri, Hypotheken en Energie doorgelicht.

Rabobank heeft op dit moment de emissie van zo'n 85 procent van het uitstaande krediet in kaart gebracht. 'Het is een heidense klus', stelt Draijer. 'Het is heel ingewikkeld om specifiek te bepalen wat de uitstoot van de klant is als je alleen zijn bank bent. In bijvoorbeeld de agrarische sector zijn daar helemaal geen standaarden voor. Het is dus onze eerste en beste schatting die we doen, maar we willen wel uitbouwen.'


Draijer wil naar een wereldwijde standaard om emissie te bepalen en de bank voert daarover internationaal gesprekken. 'We gebruiken modellen op basis van informatie die we wel hebben. We kijken naar aantallen koeien of het soort akkerland om in te schatten wat de uitstoot van een onderneming zal zijn. We hopen dat we gaan naar een internationale standaard. Daarmee creëren we gelijkheid.''Uiteindelijk hopen we dat een meting op erfniveau de norm wordt, zodat de prikkel bij de boer ligt om zijn of haar uitstoot te verminderen', zegt Draijer. 'Het beleid van het kabinet zet in op een reductie van de stikstofuitstoot als doel. Daarmee geeft het de sleutel aan de boeren om te zorgen dat zij kunnen voldoen aan die eisen. Dat is beter dan een norm hanteren en op basis daarvan ingrepen doen.'


Transitie stimuleren

Rabobank wil boeren helpen bij de transitie die zij volgens Draijer onherroepelijk moeten doen volgens de kabinetsplannen op dit terrein. Daarbij wil de bank een rol spelen bij regionale processen door bijvoorbeeld het bij elkaar brengen van stoppende boeren en boeren die willen doorgaan, maar klem zitten. In dit proces worden ook de kabinetsplannen voor extensivering en kapitaalafwaardering van grond meegenomen.

Daarnaast experimenteert de bank met kortingen voor boeren die voorop lopen in verduurzaming of willen investeren in verduurzaming. Zij betalen daarvoor minder rente over hun lening. 'Je kunt prikkels geven om juist die investering te maken die kan bijdragen aan verduurzaming', meldt Draijer.

Verder voert de bank pilots uit met een koppeling van de investering aan biodiversiteit. Als een boer een investering doet die bijdraagt aan de biodiversiteit, is daar een korting op te realiseren. Zo zijn er specifieke maatregelen denkbaar. 'De boer is de ondernemer die de keuze moet maken, maar we willen hem of haar wel helpen bij de transitie', verzekert Draijer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer