Plan voor waterwingebieden levert driehonderd zienswijzen op

De zoektocht naar nieuwe drinkwaterwingebieden in Gelderland houdt de gemoederen bezig. Tegen de plannen van de provincie zijn meer dan driehonderd zienswijzen ingediend. Vooral fruittelers en laanboomkwekers in de aangewezen gebieden vrezen voor de toekomst van hun bedrijf.

Plan+voor+waterwingebieden+levert+driehonderd+zienswijzen+op
© Nieuwe Oogst

Om aan de stijgende vraag naar drinkwater te voldoen, is provincie Gelderland in opdracht van het Rijk op zoek gegaan naar gebieden die in de toekomst geschikt zijn voor drinkwaterwinning. Deze gebieden krijgen een beschermende status via de Omgevingsverordening Aanvullende Strategische Voorraden.

De beperkingen kunnen grote gevolgen hebben voor de bedrijven op die plekken, schetst de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) Kring Midden-Nederland. 'Een redelijk betrouwbare schatting laat ons zien dat het in deze drinkwaterreserveringsgebieden om 3.000 hectare boomgaard en driehonderd fruittelers gaat', zegt voorzitter Marc André de la Porte. 'Oftewel 50 procent van de Gelderse fruitteelt.'


Enorme impact

Vooral bedrijven langs de Waal zullen beperkingen ondervinden, geconcentreerd in de gemeente West-Betuwe. De la Porte: 'We onderstrepen het belang van de toekomstige beschikbaarheid van voldoende drinkwater van goede kwaliteit en beseffen dat daar gebieden voor moeten worden aangewezen in het Rivierengebied. Maar de manier waarop het nu is ingetekend, zal een enorme impact hebben op de fruit- en laanboomteelt.'


De NFO, die samen optrekt met onder meer LTO Noord, vreest vooral restricties op het gebruik van grondwater en gewasbescherming.

'We willen graag kleinere waterwingebieden en dat eerst de sociaaleconomische gevolgen en de toekomstige ontwikkelingsruimte in beeld worden gebracht', pleit de kringvoorzitter. 'Drinkwaterreservering is geen regulier bedrijfsrisico, maar nodig voor de hele bevolking. Daarom is schadeloosstelling voor de lange en korte termijn op zijn plaats.'


Na de zomer

Gedeputeerde Staten leggen dit voorjaar de plannen voor aan Provinciale Staten. De beschermingsregels zijn naar verwachting na de zomer van 2022 van kracht. 'We hebben dus nog tijd om intensief in gesprek te gaan met beleidsmakers en politici, om een juridische route uit te stippelen en om alle fruittelers en laanboomkwekers en het grote publiek te mobiliseren om te voorkomen dat de gebieden helemaal op slot gaan', zegt De la Porte.

Volgens de NFO zijn er alternatieven voorhanden: waterwinning vanuit de rivieren en jaarrond meer oppervlaktewater beschikbaar maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer