Europese Commissie wil ook platteland opkrikken

De Europese Commissie wil naast het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ook het plattelandsbeleid actualiseren. De lidstaten hebben onlangs ingestemd met het GLB dat per 2023 ingaat. De bijbehorende 'tweede pijler' voor plattelandsontwikkeling (Elfpo) vormt de voornaamste bron van financiering voor de nieuwe langetermijnvisie.

Europese+Commissie+wil+ook+platteland+opkrikken
© DIRK HOL

Eind dit jaar zal de Europese Commissie, in samenwerking met het Comité van de Regio's, gemeenten, provincies en waterschappen nagaan hoe de nieuwe plattelandsvisie vorm kan krijgen. Er is een landelijk observatorium gepland voor het verzamelen en analyseren van gegevens.

De plattelandsgebieden in de Europese Unie vormen meer dan 80 procent van het grondgebied en er woont 30 procent van de bevolking, ongeveer 137 miljoen inwoners. Ze moeten over twintig jaar toegang hebben tot goede openbare voorzieningen, veerkrachtig zijn, goede digitale en fysieke infrastructuur hebben en een sociaal inclusieve samenleving vormen.


Burgers in plattelandsgebieden moeten toegang hebben tot goede openbare voorzieningen en de mogelijkheid krijgen actief mee te doen in lokale besluitvorming en politiek, zo wordt bepleit. De digitale en fysieke infrastructuur moet zorgen dat plattelands- en stedelijke gebieden goed verbonden blijven, door voldoende wegen en spoorwegen, betrouwbaar en frequent openbaar vervoer en de uitrol van het 5G-netwerk.

Verder wil de Europese Unie dat plattelandsgebieden beter bestand worden tegen economische crises, natuurrampen en de gevolgen van klimaatverandering. Plattelandsgebieden kunnen volgens Brussel welvarender worden door de regionale economie te diversifiëren. Daarnaast moet de promotie van lokale producten en innovatie in de agrofood sector ook meer welvaart opleveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer