LTO Noord Utrecht weigert pact 'Groen Groeit Mee' te tekenen

LTO Noord zet geen handtekening onder het pact 'Groen Groeit Mee', een beleidskader van provincie Utrecht waarin verschillende groene opgaven worden gecombineerd. 'Het besef ontbreekt dat ruimte voor de een altijd ten koste gaat van ruimte voor de ander', stelt voorzitter Bert van Donselaar van LTO Noord Utrecht.

LTO+Noord+Utrecht+weigert+pact+%27Groen+Groeit+Mee%27+te+tekenen
© Koen van Wijk

Provincie Utrecht wil tot 2030 10.000 hectare extra groen realiseren door bijvoorbeeld de bossenstrategie met de Groene Contour te combineren. De provincie zocht hiervoor onder meer steun bij gemeenten, terreinbeherende organisaties en LTO Noord.

'We hebben er met afdelingsbestuurders over gesproken en de uitkomst is dat wij er geen handtekening onder zetten', reageert Van Donselaar. 'Dat heeft ermee te maken dat het vaag is en we geen instrumenten zien om het een en ander mee te kunnen organiseren.'


'Veel pijn'

Het pact is volgens de LTO Noord-bestuurder exemplarisch voor hoe vanuit 'de stad' tegen het platteland wordt aangekeken. Vooral in de kleine, drukke provincie Utrecht is de druk op landbouwgrond al enorm. 'Het doet de landbouw ongelooflijk veel pijn dat de provincie zo makkelijk denkt over het bijplussen van ruimte voor haar eigen doel', zegt Van Donselaar.

'Het lijkt erop dat ze niet beseft dat we de provincie aan het opeten zijn. Het gemak waarmee de provincie denkt boven op de opgaven voor energie, woningbouw, infrastructuur en natuur 10.000 extra hectare neer te zetten, is pijnlijk.'

Behalve LTO Noord ondertekenen ook de verschillende agrarische collectieven in de provincie het pact 'Groen Groeit Mee' niet.


Wederzijds begrip

Van Donselaar pleit voor meer wederzijds begrip tussen stad en platteland. 'Het besef ontbreekt dat ruimte voor de een altijd ten koste gaat van ruimte voor de ander', zegt hij.

'De ambities van de stad Utrecht zijn enorm. Er wordt te makkelijk gedacht dat het buitengebied dat faciliteert. Als ze het licht willen aandoen, moet er een zonnepark of windmolen op het platteland komen. De rioolwaterzuivering van de stad komt ons gebied in. We zijn als platteland zo het afvoerputje en de probleemoplosser van de stad.'

De vanzelfsprekendheid daarvan moet worden doorbroken, stelt de LTO Noord-bestuurder. 'Er moet een dialoog op gang komen tussen stad en platteland. Ik proef nu alleen maar arrogantie, al is dat misschien niet eens zo bedoeld. We moeten niet vergeten dat de eerste stad pas kon ontstaan vanwege een goed functionerend platteland. Met datzelfde platteland gaan we nu wel heel ruig om.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer