Hoekstra: coalitieakkoord mogelijk op de schop

Minister van Buitenlandse Zaken en CDA-leider Wopke Hoekstra sluit niet uit dat het coalitieakkoord op de schop gaat. 'Er is nu zoveel aan de hand. De wereld staat op z'n kop. Dat betekent dat het kabinet terug moet naar de tekentafel om te kijken wat dit in de volle breedte voor het beleid betekent', zegt hij woensdag in een interview met De Telegraaf.

Hoekstra%3A+coalitieakkoord+mogelijk+op+de+schop
© Dirk Hol

Hoekstra wil het defensiebudget flink verhogen in reactie op de Russische inval in Oekraïne. Daarvoor moeten afspraken in het coalitieakkoord tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk worden opengebroken.

Hij wijst erop dat in het verleden coalitieakkoorden wel vaker door de actualiteit zijn ingehaald en er opnieuw moest worden onderhandeld. 'Het is voor Den Haag wellicht ongemakkelijk, maar geopolitiek houdt zich niet aan het Nederlandse coalitieakkoord', aldus de minister in de krant.


Nederland moet ook rekening houden met Russische represailles voor de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland, waarschuwt Hoekstra. Hij gaat ervan uit dat die worden aangescherpt en ook president Vladimir Poetin en zijn getrouwen persoonlijk zullen treffen. 'We moeten er ernstig rekening mee houden dat Rusland wraak zal nemen voor de zware sancties die we hebben ingesteld. Nederland kan daardoor ook worden geraakt.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Hoekstra benadrukt verder dat de sancties niet tegen de Russische bevolking zijn gericht. 'Ik vind het hartverwarmend dat ook in Rusland mensen de straat op gaan om te demonstreren tegen de oorlog met Oekraïne. Ik hoop zeker dat de Russische bevolking kritische vragen gaat stellen en in opstand komt.'

Over een kernoorlog tussen Rusland en het Westen maakt de minister zich geen grote zorgen. 'Ik vind dat geen reëel scenario. Je kunt het nooit uitsluiten, maar het is geen reëel scenario.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer