ZLTO: Brabantse kip op achterstand

Brabantse vleeskuikenhouders die willen overstappen naar 1 ster van het Beter Leven-keurmerk, krijgen ondersteuning van de provincie Noord-Brabant. Onder meer via een subsidieregeling. ZLTO is allesbehalve enthousiast. 'De provincie werpt extra drempels op, zoals het stalderingsprincipe.'

ZLTO%3A+Brabantse+kip+op+achterstand
© Twan Wiermans

Bestaande stallen die voor het keurmerk gaan, moeten een overdekte uitloop hebben. Dit is een drempel voor ondernemers vanwege de Interim omgevingsverordening. Op aandringen van ZLTO en de Dierenbescherming heeft de provincie onderzocht hoe de pluimveehouders toch kunnen omschakelen.

Nu ligt er een subsidieregeling om 1 ster te verkrijgen. Voorwaarde is dat pluimveehouders voldoen aan stalderingseisen. De ontwikkeling naar het keurmerk levert extra punten op voor onder meer de certificaten dierenwelzijn en dierengezondheid. Naar verwachting kunnen de meeste pluimveehouders zo voldoen aan de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV), stelt de provincie.


Maatwerk mogelijk

De maximale omvang van een bouwperceel is 1,5 hectare, volgens de Interim omgevingsverordening. De inschatting is dat er binnen de bestaande bouwpercelen nog ruimte is om uitloop te realiseren. Voor bedrijven die net niet uitkomen is maatwerk mogelijk, zo staat in het persbericht.

ZLTO schat dat het overgrote deel van de Brabantse pluimveehouders met vleeskuikens wil omschakelen of al is omgeschakeld naar 1 ster Beter Leven. Maar de geboden oplossing van de provincie krijgt de handen van ZLTO niet op elkaar. 'Dit lijkt een geval van het paard achter de wagen spannen', aldus ZLTO-bestuurder Jeannette van de Ven.


Extra drempels

'De provincie Noord-Brabant werpt extra drempels op voor ondernemers, zoals de BZV en het stalderingsprincipe. Pluimveehouders die willen omschakelen naar het Beter Leven-keurmerk moeten deze drempels wel nemen, terwijl hun collega's in andere provincies dat niet hoeven. Zo schep je een ongelijk speelveld en wordt een maatschappelijk gewenste en noodzakelijke ontwikkeling gefrustreerd.'

Minder dieren, minder emissies en een beter dierenwelzijn en verdienmodel voor de veehouder zijn nu mogelijk, maar de provincie verzilvert deze kansen niet, stelt Van de Ven. 'De provincie komt met halfslachtige oplossingen en toont geen bereidheid kritisch naar haar eigen beleid te kijken. Dat betreuren wij zeer.'

Van de Ven wijst naar Drenthe, die alle belemmeringen voor pluimveehouders weg heeft genomen. 'Dat dit in Brabant niet gebeurt, vind ik echt een gemiste kans.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer