Russische inval jaagt boeren op kosten

De Russische invasie in Oekraïne gaat niet ongemerkt aan de Nederlandse agrarische sector voorbij. De toch al hoge prijzen voor veevoer, kunstmest en energie worden door het conflict en de opgelegde sancties aan Rusland waarschijnlijk nog verder opgedreven.

Russische+inval+jaagt+boeren+op+kosten
© Twan Wiermans

Zo maakt de glastuinbouwsector zich zorgen om de stijging van de gasprijzen. Die zitten weliswaar nog onder het topniveau van december 2021, maar stegen op de dag van de Russische aanval met ruim 40 procent.

Veevoerfabrikanten zien de leverantie van grondstoffen in gevaar komen. Hoewel de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie stelt dat van paniek geen sprake hoeft te zijn, heeft het conflict directe consequenties voor de markt. Datzelfde geldt voor kunstmest.


Sinds de annexatie van de Krim in 2014 hebben Rusland en de Europese Unie (EU) elkaar sancties opgelegd. Desondanks exporteerde Nederland volgens Wageningen University & Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar nog voor 1,2 miljard euro aan landbouw- en landbouwgerelateerde producten naar het land, waarvan circa 800 miljoen euro van Nederlandse makelij. Zuivel, vlees en fruit vallen onder de Russische boycot, bloemen gaan nog altijd in grote volumes naar Rusland.


Nieuwe sancties

De EU heeft nieuwe financiële sancties aangekondigd en komt nog met een lijst met technologische producten die niet meer aan het land mogen worden verkocht. Mogelijk gaan nu ook landbouwmachines, melkrobots en kassenbouw daaronder vallen. Die staan niet op de sanctielijst uit 2014, waardoor Rusland de afgelopen jaren kon inzetten op de modernisering en ontwikkeling van de eigen agrarische sector.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg hier de laatste ontwikkelingen en lees onze achtergrondverhalen.

In het Europarlement liggen alle opties voor sancties op tafel, zei fractievoorzitter Manfred Weber van de Europese Volkspartij deze week. Hij hintte daarmee op een mogelijke boycot van Russisch gas, een maatregel die grote gevolgen heeft voor zowel Rusland als de landen die het gas afnemen.


Tijdens een videogesprek met Nederlandse Kamerleden gaf Eurocommissaris Janusz Wojciechowski donderdag aan dat de Europese Commissie komende week spreekt over mogelijke steunmaatregelen voor de agrarische sector in verband met de hoge kosten voor energie en kunstmest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer