Sierteeltexport komt goed uit startblokken

De Nederlandse sierteeltexport is 2022 voortvarend begonnen. De plus in de eerste maand van het jaar was 26 procent ten opzichte van januari 2021.

Sierteeltexport+komt+goed+uit+startblokken
© Thierry Schut

De start van het handelsjaar verloopt hiermee heel anders dan in 2021. Toen bleven de cijfers in de eerste maand 10 procent achter bij het voorgaande jaar, wat vooral te wijten was aan de coronamaatregelen die toen van kracht waren in diverse Europese landen. De exportwaarde lag in januari 2021 op 442 miljoen euro.

De handel in bloemen en planten heeft in de eerste maand van dit jaar voor 532 miljoen euro aan producten uitgevoerd. Potplanten deden het met een groei van 34 procent (naar 192 miljoen euro) beter dan snijbloemen, waarvoor een toename van 22 procent (naar 341 miljoen euro) is opgetekend.Floridata, het bedrijf in Utrecht dat de exportstatistieken bijhoudt, signaleert dat de plantenuitvoer vooral naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (VK) fors is toegenomen.

Gevolgen Oekraïnecrisis voor sierteelt is lastig in te schatten

Matthijs Mesken, directeur van de VGB

Duitsland en het VK zijn de twee belangrijkste verkooplanden voor Nederland. De Bondsrepubliek was vorig jaar goed voor een afzet van 1,8 miljard euro en het VK voor 1,1 miljard euro. De totale Nederlandse exportwaarde van bloemen en planten lag in 2021 op 7,3 miljard euro.

Dat de uitvoer naar beide landen is toegenomen, heeft niet alleen te maken met de goede markt van nu, maar ook met de situatie van begin 2021. In de Bondsrepubliek gold toen een strenge lockdown en Nederlandse handelaren kregen begin vorig jaar te maken met de eerste brexit-perikelen rond de plantenimport in het VK.

Mede door deze hobbels lag de sierteeltexport naar het VK in januari 2021 op nagenoeg hetzelfde niveau als in 2020. Terwijl de Duitse markt in vergelijking met januari 2020 een krimp kende van bijna 16 procent.


Goede valentijn

De goede valentijnsperiode van dit jaar voedt eveneens de flitsende start van 2022. Veilingen melden allemaal prima valentijnsverkopen. Een woordvoerder van Royal FloraHolland wijst vooral op de gestegen plantenverkoop die ruimschoots boven de 85 miljoen euro van 2021 uitsteekt. De snijbloemenomzet van ongeveer 185 miljoen euro in de twee weken voor Valentijnsdag was iets hoger dan in 2021.

Veiling Rhein-Maas in het Duitse Straelen, de joint venture van FloraHolland en het Duitse Landgard, rept over aanzienlijke omzetstijgingen ten opzichte van het voorgaande jaar. Met tulpen werd onder andere een omzetgroei bereikt van 54 procent, bij een volume dat 30 procent hoger was dan in de valentijnsweek van vorig jaar.

Het Verband des Deutschen Blumen- Groß- und Importhandels (BGI), de Duitse evenknie van de Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB), bevestigt deze positieve geluiden.


Duits valentijnsonderzoek

Het BGI, eveneens gevestigd in Straelen, heeft een valentijnsonderzoek laten uitvoeren onder Duitse bloemisten. Die zijn een stuk beter te spreken over de feestdag van dit jaar dan die van 2021, toen ze ook nog te stellen hadden met koude weersomstandigheden.

De Duitse bloemisten zeggen gemiddeld 30 procent meer te hebben omgezet. De prijzen van bloemen en planten lagen gemiddeld 13 procent hoger dan in 2021. Traditioneel speelt valentijn niet zo'n grote rol in het oosten van Duitsland, waar vrouwendag een prominentere rol opeist. Maar in Beieren en de omgeving Stuttgart werd uitstekend zaken gedaan, aldus het BGI.


Beren op de weg

Directeur Matthijs Mesken van de VGB noemt het vertrouwenswekkend dat consumenten bloemen en planten zijn blijven kopen, ondanks de hoge prijzen en corona. Maar helemaal gerust over de toekomst is hij niet. 'Er zijn nog beren op de weg dit jaar.'

De VGB-directeur duidt op personeelstekorten in de sector, het fytosanitaire certificaat dat het VK dit jaar gaat eisen bij de snijbloemenimport, de hoge energieprijzen en de Oekraïnecrisis, waarvan de gevolgen lastig zijn in te schatten.


1,9 miljard euro meer

De Nederlandse exportwaarde van bloemen en planten is in de afgelopen tien jaar met bijna 30 procent gestegen. In 2012 stond de teller op 5,4 miljard euro. Vorig jaar lag de waarde op 7,3 miljard euro. De grootste sprong werd in 2021 gemaakt, toen was de overbrugging 1,3 miljard euro groot.

Exporteurs zetten het afgelopen jaar voor 4,4 miljard euro aan snijbloemen af en voor 2,9 miljard aan planten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer