Prijzen van bloemen rijzen de pan uit

De prijzen van bloemen bij veiling Royal FloraHolland zijn opnieuw gestegen. Ze lagen in januari gemiddeld 27 procent hoger dan een jaar eerder.

Prijzen+van+bloemen+rijzen+de+pan+uit
© Thierry Schut

Het is voor de zestiende maand op rij dat de bloemenveiling betere prijzen rapporteert. De middenprijs voor een steel kwam in de afgelopen maand uit op 0,30 euro. Ruim een jaar geleden was dat nog 0,22 euro en toen was de toename ten opzichte van het jaar ervoor al groot.

Bij de belangrijkere bloemsoorten springt vooral de prijsstijging van chrysant in het oog. Die klom in een jaar tijd met meer dan 40 procent. Volgens een woordvoerder van Royal FloraHolland is dit het gevolg van een kleinere aanvoer. Door de hoge gasprijs hebben telers er onder andere voor gekozen minder te produceren, legt de Royal FloraHolland-man uit. Daar staat tegenover dat de vraag goed is.


Gerbera en eustoma

Andere bloemsoorten waarvoor de betaling bovengemiddeld is gestegen, zijn gerbera en eustoma. Hier worden toenames genoteerd van meer dan 35 procent. Rozen en tulpen doen het minder goed.

De veiling behaalde in januari met tulp een omzet die vergelijkbaar is met vorig jaar. De betaling is beter, maar de aanvoer blijft achter door meer verkoop buiten de veiling om en een trage seizoensstart. De broei voltrekt zich zo'n twee weken later dan in 2021.


Valentijn

Door de 'buitengewoon hoge prijzen in januari', zoals Royal FloraHolland ze betitelt, zijn de verwachtingen voor bloemenfeestdag Valentijn op 14 februari hooggespannen. Luchtvracht van rozen vanuit Afrika ligt net als vorig jaar moeilijk. Dat maakt geen verschil. Maar de hoge energiekosten leiden naar verwachting tot een kleiner aanbod.

De valentijnsomzet in 2021 lag door 'dure' bloemen 33 procent hoger dan in 2020. Roos, tulp en chrysant zijn de belangrijkste bloemen op de feestdag. Of bloemen zich langzamerhand niet uit de markt prijzen, durft de woordvoerder niet te zeggen. 'Consumenten zijn in coronatijd hun geld heel anders gaan besteden.'

In het kielzog van bloemen stijgen ook de plantenprijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer