Vogelgriep op kalkoenbedrijf in Uithuizen

Op een bedrijf met tienduizend kalkoenen in het Groningse Uithuizen is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het pluimveebedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+op+kalkoenbedrijf+in+Uithuizen
© Pixabay

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Deze wordt bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen zestien bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt. De 10 kilometerzone van Uithuizen overlapt daarbij de 10 kilometerzone van Woltersum.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Tekst gaat verder onder kaart.

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor noodzakelijk bezoek geldt de doucheverplichting.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels. Deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer