Veehouders willen met label Belgisch Witblauw terug op menu

Belgische veehouders hebben het kwaliteitslabel Bleu Vallon gelanceerd om het vlees van het Belgisch Witblauwe ras terug op de menukaart te krijgen. Het gaat om een premium label, waarmee promotie wordt gevoerd in de horeca.

Veehouders+willen+met+label+Belgisch+Witblauw+terug+op+menu
© Jos Thelosen

Dat meldt vilt.be. Terwijl 78 procent van de 17.000 Belgische rundveehouders Witblauwe dieren heeft, komt het meeste rundvlees dat op de menukaart van Belgische horecagelegenheden staat, uit het buitenland.

Dat is voor de initiatiefnemers Fairebel, BBB Promotion en Belgiumeats reden om het lokale rundvlees meer te promoten in de horeca met het label Bleu Vallon. Dit is Frans voor Blauwe Vallei.


Duurzaamheid

Het kwaliteitsmerk zet vooral in op de criteria duurzaamheid en kwaliteit. 'Het doel van dit merk is premiumproducten aan te bieden om de knowhow van onze veehouders, die hun runderen lokaal en duurzaam houden, in de verf te zetten en smakelijk en gezond vlees, gecertificeerd Belgisch Witblauw, aan te bieden', stellen de initiatiefnemers.

Om aanspraak te kunnen maken op het label, moet aan een aantal criteria worden voldaan. Zo moet het dier in België zijn geboren, gehouden, geslacht en versneden. Daarnaast moet het van de lente tot de herfst in de wei lopen en zijn hele leven in de dezelfde kudde blijven.


Toekomst verzekeren

'Met dit label willen we de exclusieve kwaliteit van het Belgisch Witblauw afgeven in de horeca', zegt voorzitter Didier Petry van BBB Promotion. Volgens voorzitter Erwin Schöpges van Fairebel zal dit partnerschap bijdragen aan het positieve imago van de Belgische landbouw. 'Het moet bovendien de toekomst van de vleesveehouders verzekeren.'

De organisaties willen van de restauranthouders, die mee op de kar springen, ambassadeurs maken. 'Verder willen we ook een eerlijke inkomen voor de veehouders mogelijk maken en jonge mensen aanmoedigen om de familiebedrijven over te nemen en voort te zetten', zegt Petry.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer