Melkveehouder vraagt aandacht na stalexplosie

De koeien bij melkveehouder Van Der Wind uit Maarsbergen lopen in dit deel van de stal weer op een traditionele roostervloer. Twee weken geleden vond een explosie plaats onder een emissiearme vloer waardoor de vloer instortte. De brandweer moest twintig koeien uit de mestkelder redden. Nu vraagt Van der Wind aandacht voor dit probleem.

'Dit heeft zoveel impact', vertelt Henk van der Wind. 'Het feit dat ik mijn zoon uit de melkstal zag rennen gaf mij dankbaarheid dat hij het er levend vanaf had gebracht. Dan denk je, er zijn meer stallen waar dit kan gebeuren. Daarom trek ik nu aan de bel.'

Zoon Reijer kan het zich nog goed herinneren, hij stond op 10 meter afstand. 'De vloer is van voor tot achter ontploft. De vloer en de koeien zijn omhoog gekomen door de methaanexplosie. Het was een grote vuurbal. Gelukkig hebben alle koeien het overleefd.'


Innovatieve oplossing nodig

VVD-Tweede Kamerlid Thom van Campen heeft vragen gesteld aan minister Henk Staghouwer van LNV. Hij vindt dat bij de introductie van emissiearme vloeren te weinig rekening is gehouden met veiligheid. 'We kunnen niet morgen de vloer eruit gooien, want wie gaat dat betalen', reageert Van der Wind. 'Het zijn veel stallen die met overheidssubsidie zijn gerealiseerd, daarom vind ik dat de minister nu aan de lat staat en samen met de sector tot een innovatieve oplossing moet komen.'

De eerste systemen zijn er wel, maar die zijn volgens Van der Wind nog erg duur. 'Er worden vele miljarden voor het platteland vrijgemaakt, zet hier dan nu snel op in. Je wilt maar één ding, en dat is dit nooit meer. Niet hier, maar ook niet bij iemand anders.' Hoe het met de vloer in de stal nu verder moet, is nog onduidelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer