Wil Meulenbroeks: 'Veiligheid staat voorop bij vloeren, innovatie is belangrijk'

De helft van de ligboxenstallen die de laatste vijftien jaar zijn gebouwd heeft een dichte vloer. Dit is 15 procent van alle vloeren. Hierbij staat veiligheid voorop, om ongelukken te voorkomen. Innovaties kunnen daaraan bijdragen, stelt voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Wil+Meulenbroeks%3A+%27Veiligheid+staat+voorop+bij+vloeren%2C+innovatie+is+belangrijk%27
© Foto Van den Oetelaar

Hoe nu verder?

'De laatste jaren is gebleken dat aan zowel dichte als roostervloeren risico's zitten als explosies, bedwelming en brand. Vanwege het belang van veiligheid moeten we via innovatie zoeken naar oplossingen. Denk aan integrale innovaties die ook kijken naar stikstof en bodem- en waterkwaliteit. Dat houdt niet op als een innovatie niet slaagt.'

Zeker als de stallen op korte termijn moeten worden aangepast, kan een ondernemer dit niet zelf opbrengen

Wil Meulenbroeks, voorzitter LTO Melkveehouderij

Is putafzuiging een optie?

'Het afzuigen van mestlucht kan zeker een mogelijkheid zijn voor bestaande stallen om de risico's weg te nemen. Daarbij wordt de ammoniakstikstof in een luchtwasser omgezet. Met andere gassen gebeurt niets. En dit systeem kost wat.'


Wordt aan alternatieven gedacht?

'Een andere belangrijke innovatie is het scheiden van mest en urine aan de bron. Doordat de mest niet bij de urine komt, vindt er geen gasvorming plaats. Met het scheiden van de mest worden forse stappen gezet op het gebied van milieu, bodem, water, ammoniak, methaan en veiligheid. Daarbij kun je gescheiden meststoffen gerichter en effectiever inzetten, omdat ze niet worden omgezet in gas.'


Bestaat dit soort systemen al?

'Ja, Lely en JOZ hebben al een dergelijk systeem en in de varkenshouderij zie je bijvoorbeeld dagontmesting. Ik denk zelf dat drijfmest zijn langste tijd heeft gehad.'


Wie gaat die aanpassingen betalen?

'Voor veel boeren was de inzet van emissiearme vloeren een mogelijkheid voor bedrijfsontwikkeling. De overheid heeft daar via fiscale regelingen ook aan bijgedragen.


'Zeker als de stallen op korte termijn moeten worden aangepast, kan een ondernemer dit niet uit de eigen exploitatie opbrengen. Zulke prijzige inspanningen kunnen enkel met steun van de overheid. Innovaties kunnen leiden tot goedkopere oplossingen, het moet wel behapbaar zijn voor de melkveehouder.'


Wat is de inzet van LTO hierin?

'Vanuit de sector is hierop ingezet via het project Duurzaam Evenwicht en Coalitie Toekomstige Melkveehouderij. Bij het regeerakkoord komen budgetten in beeld. Voor innovatie zijn deze te beperkt, we hebben dat ook aan de nieuwe regering laten weten. Het budget moet omhoog. Innovatie is veel effectiever dan opkoop en sloop.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer