Boeren halen meer eiwit van eigen land

Melkveehouders van het netwerk 'Home Made Eiwit Oost' hebben in 2021 ruim 15 procent meer eiwit van eigen land gehaald. De versgrasopname en grasopbrengst waren hoger en de (eiwit)voeding bleek scherper.

Boeren+halen+meer+eiwit+van+eigen+land
© Han Reindsen

Op basis van de oude rekenwijze waarbij het gaat om de hoeveelheid geoogst eiwit is het percentage eiwit van eigen land flink gestegen, namelijk 15 procent. Dat blijkt uit een bericht van Wageningen University & Research. Dat komt doordat er meer ruwvoer is gewonnen dan de jaren ervoor. Maar hier zit nog wel een deel van in de voorraad.

Gewonnen voer in de voorraad telt bij de nieuwe rekenwijze niet meer mee. Met de nieuwe rekenwijze – gevoerd en geoogst eiwit van eigen land – is het percentage eiwit van eigen land ook 5 procent gestegen. Dit betekent dat er ook daadwerkelijk meer eigen eiwit is gevoerd dan in het jaar ervoor.


Ureum lager

De verhouding van ruw eiwit en de totale voederwaardeopbrengst per hectare is lager. Ook is het ureum op de melkveebedrijven lager. Ze voeren minder krachtvoer en minder bijproducten per 100 kilo melk.

Minder eiwit en minder krachtvoer voeren lukte vooral in het voorjaar naast veel vers weidegras, maar ook deels in het najaar gecombineerd met zomerstalvoedering. De lagere aanvoer/verbruik van eiwit werkt ook direct door in een hoger aandeel eiwit van eigen land.


Lastig

De komende periode gaan de melkveehouders van het netwerk aan de slag met een bedrijfsspecifiek verbeterplan voor 2022. Daarin is op sommige fronten nog winst te boeken. Toch wordt ook duidelijk dat enkele bedrijven die nog onder de 60 procent eiwit van eigen land scoren, het lastig krijgen om nog verder te optimaliseren.

Eiwit van eigen land is een kengetal in de melkveehouderij dat steeds belangrijker wordt. Door minder buitenlandse grondstoffen als soja en palmpit in te voeren, draagt de sector bij aan duurzaamheidsdoelstellingen. Daarvoor zijn een betere benutting en een hogere productie van eiwit op het eigen bedrijf nodig.

Een betere benutting zegt iets over de efficiëntie waarmee melk wordt geproduceerd en heeft dus een relatie met verliezen naar de lucht, bodem en water. Het verhogen van de eiwitefficiëntie zorgt bovendien voor een lager verbruik van eiwit per kilo melk. Samen met een hogere gewasproductie op het eigen bedrijf resulteert dit in een besparing van eiwitaankoop en de daaraan verbonden kosten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer