5 vragen over pilot Koe en Eiwit

In de praktijkpilot Koe en Eiwit gaan 135 boeren met hun voeradviseur aan de slag om de (on)mogelijkheden te ontdekken van een rantsoen met 155 gram ruw eiwit per kilo droge stof. Hoe pakt het uit in de melkproductie en wat is de impact op bijvoorbeeld diergezondheid?

5+vragen+over+pilot+Koe+en+Eiwit
© Dirk Hol

Waarom deze pilot?

Aanleiding is de doelstelling om de ammoniakemissie te verlagen. Gecombineerd met de geluiden uit de melkveesector dat ze zelf kan bijdragen aan verlaging van de ammoniakemissie. Bijvoorbeeld via meer weiden, verdunnen van mest en eiwitarmer voeren. Het doel van de pilot is om mogelijkheden en onmogelijkheden te ontdekken van verlaagde eiwitvoeding richting 155 gram eiwit per kilo droge stof, gemiddeld over het gehele jaar voor de hele melkveestapel. Uiteindelijke doel is om de ammoniakemissie op een rendabele manier te verminderen die niet ten koste gaat van methaanemissie, diergezondheid, biodiversiteit en bodem.

Is 155 gram ruw eiwit ideaal?

Nee. Hoewel rantsoenoptimalisatie een belangrijk onderdeel van het project is, is het nog onbekend of 155 gram ruw eiwit in het rantsoen 'optimaal' is. Dat hangt namelijk van verschillende factoren af, die ook van boer tot boer verschillen. Zo zijn bedrijfsomstandigheden belangrijk, maar ook economie, melkproductie of diergezondheid.


Hoeveel boeren kunnen er meedoen?

Er is ruimte voor 135 melkveehouders in de pilot. Er wordt wel gezocht naar een zo breed mogelijke spreiding. Bijvoorbeeld qua locatie, grondsoort en intensiteit, voerleverancier en mate van weidegang. Opgeven kan via koeeneiwit.nl.


Wat wordt er van de deelnemers gevraagd?

Deelnemers gaan aan de slag met rantsoenoptimalisatie en eiwitverlaging. Ze staan open voor advies van derden en zijn bereid om dingen uit te proberen. Daarnaast is er interactie met andere veehouders (drie keer per jaar) en adviseurs (zes keer per jaar). Verder wordt gevraagd om gegevens van het bedrijf beschikbaar te stellen voor analyse. Dit betreft onder andere KringloopWijzer en KoeMonitor.


Wat moet de pilot opleveren?

Uit deze pilot moeten adviezen komen waar melkveehouders in Nederland mee aan de slag kunnen gaan om het eiwitgehalte in hun rantsoen te kunnen verlagen. Uiteindelijk gaat het om een set van managementmaatregelen om de eiwitvoeding in de melkveehouderij te verlagen om zo de ammoniakemissie terug te brengen. Daarbij gaat het om positieve en negatieve ervaringen rond ruwvoermanagement en rantsoensamenstelling. Bij het benoemen van de juiste managementmaatregelen is het erg belangrijk rekening te houden met bedrijfsomstandigheden. Dat kunnen grondsoort en intensiteit zijn waarop groepen worden ingedeeld, maar ook bijvoorbeeld verkaveling of waterbeheer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer