NVO niet eens met uitspraak geschillencommissie CRV

De Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) beraadt zich op stappen tegen de uitspraak van de geschillencommissie van CRV. Die stelde dat een ingediende klacht door NVO als niet ontvankelijk kon worden verklaard, omdat die organisatie geen lid is van het stamboek of de coöperatie.

NVO+niet+eens+met+uitspraak+geschillencommissie+CRV
© Jan van Liere

Volgens CRV gaat de geschillencommissie enkel over klachten van leden. NVO stelt nu echter dat de klacht uit naam van alle ledenorganisaties is ondertekend. NVO stelt dat de meeste leden die de klacht ondertekenden wel klanten zijn van CRV. Die zouden in de ogen van de veeverbeteringsorganisatie wel recht hebben om een klacht in te dienen.


De kern van de klacht is dat het CRV stamboek, bij de invulling van het vijfjaarlijkse fokdoel, het algemeen boerenbelang op een aantal punten ondergeschikt maakte aan het belang van CRV BV, stelt NVO. Op basis van die klacht verscheen de organisatie op een hoorzitting van de geschillencommissie. Terwijl hier de aangedragen punten inhoudelijk zijn behandeld, ging de geschillencommissie hier in haar uitspraak niet op in. De klacht werd niet ontvankelijk verklaard.


Alle procedures correct verlopen

De geschillencommissie meldt in haar uitspraak dat zij zelfs bij een ontvankelijkheidsverklaring de klacht als ongegrond zou hebben benoemd. De geschillencommissie beoordeelt dat alle procedures voor vaststelling van het fokdoel correct zijn verlopen, maar ontwijkt daarbij de mening dat ze een oordeel zou moeten geven over de inhoud van de klacht.

Volgens NVO bleek na de gebruikersbijeenkomst op 24 september 2021 dat het CRV-hoofdbestuur zonder overleg met de daarvoor bedoelde commissies haar plannen doordrukt in het NVI fokdoel. Daarbij zou ook de adviescommissie, die door CRV zelf in het leven geroepen is, bij de besluitvorming volledig zijn gepasseerd. De veeverbeteringsorganisatie gaat met haar leden in gesprek om te bekijken hoe aan deze uitspraak een vervolg te geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer