Vogelgriep in VS treft pluimvee-export

China en Mexico hebben de import van Amerikaans pluimvee uit de staat Indiana opgeschort nadat daar vorige week vogelgriep was geconstateerd. Dit is het eerste geval van vogelgriep in de Verenigde Staten (VS). Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft bevestigd dat er nog twee andere boerderijen zijn getroffen, in Kentucky en Virginia.

Vogelgriep+in+VS+treft+pluimvee%2Dexport
© Johan Wissink

De VS is volgens het ministerie de grootste pluimveeproducent ter wereld. De autoriteiten hebben de betrokken locaties in quarantaine geplaatst. De aanwezige vogels worden geslacht om verdere verspreiding tegen te gaan. Er zijn tot nu toe geen gevallen vastgesteld bij mensen en de epizoötie vormt geen probleem voor de volksgezondheid, zeggen de autoriteiten.

Tyson Foods, een van de grootste kippenvleesproducenten in de VS, zegt dat het de preventiemaatregelen heeft verhoogd, met name aan de oostkust. Zo heeft het concern het aantal bezoekers op de boerderijen beperkt en is de schoonmaaktijd uitgebreid voor voertuigen die naar de boerderijen rijden.


Schade 3,3 miljard dollar in 2015

De Amerikaanse pluimveesector blijft waakzaam om een herhaling van de vogelgriepepidemie van 2015 te voorkomen. Die besmette destijds ruim tweehonderd boerderijen. Toen moesten bijna 50 miljoen vogels worden gedood en staakten verscheidene landen hun invoer. Het ministerie schat de verliezen in totaal op ongeveer 3,3 miljard dollar.

Europa bevindt zich al enkele maanden midden in een epizoötie van de vogelgriep, met meer dan 18 miljoen stuks pluimvee in Italië en Frankrijk sinds de eerste gevallen die daar eind november werden ontdekt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer