Vogelgriep op leghennenbedrijf in Groningen

Op een bedrijf met leghennen in Woltersum is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 53.000 kippen op het pluimveebedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+op+leghennenbedrijf+in+Groningen
© Twan Wiermans

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone ligt één ander pluimveebedrijf dat zal worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen dertien bedrijven waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren. Het geldt ook voor mest van vogels, gebruikt strooisel en andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of in gebieden waar het watervogels kan verstoren.


Tekst gaat verder onder kaart.

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.


Scherp zijn op doucheverplichting

Bij noodzakelijk bezoek door dierenartsen of vangploegen aan een pluimveebedrijf geldt de doucheverplichting. De verplichting is onderdeel van de hygiëneprotocollen voor bezoekers en vangploegen van de NVWA. Vanwege de aanhoudende dreiging van vogelgriep roept Avined de pluimveehouders op om de protocollen strikt na te leven. Er zijn signalen dat er niet altijd bedrijfskleding is of douchen niet kan bij vangen.

Landbouwminister Henk Staghouwer heeft een advies aan de commissie van deskundigen gevraagd over de huidige vogelgriepsituatie met veel uitbraken kort na elkaar. Ook komt er mogelijk nog inzicht in de insleeproutes van de vogelgriep op de bedrijven die door de virusziekte zijn getroffen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer