LTO: EU-regels bedreigen toekomst vrije-uitloopei

Vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP heeft bij minister Henk Staghouwer (LNV) en in de Europese Unie opgeroepen de onwerkbare regels rond de ophokplicht aan te passen en dit jaar het voorschrift van de zestienwekentermijn voor vrije-uitloopeieren buiten werking te stellen. Hierover is, vlak voor het eind van die zestien weken, nog geen duidelijkheid.

LTO%3A+EU%2Dregels+bedreigen+toekomst+vrije%2Duitloopei
© Youtube

Eieren van kippen die vanwege de ophokplicht zestien weken binnen hebben gezeten, mogen vanaf 16 februari niet meer als vrije-uitloopeieren worden verkocht. Ze worden vanaf dat moment afgewaardeerd tot scharrelei. Een flinke financiële strop voor ondernemers. Zij hebben wel de kosten, maar niet de opbrengsten.

'De toekomst van het vrije-uitloopei is in het geding. En dat terwijl de sector hiermee juist inspeelt op de maatschappelijke wens om kippen naar buiten te laten. De Europese regelgeving over vogelgriep zet ons klem, daarom is dit jaar een uitzondering op de zestienwekentermijn noodzakelijk. Op de langere termijn is vaccinatie – veilig en betaalbaar – een oplossing,' zegt voorzitter Kees de Jong van LTO/NOP.

Momenteel is er nog geen goed werkend vaccin beschikbaar. Het moet internationaal worden geregeld dat vaccineren niet tot handelsbelemmeringen leidt voor producten van gevaccineerde dieren.


Biologisch als voorbeeld

Voor de middellange termijn pleit de sector ervoor om de Europese regels op dit punt gelijk te schakelen met de biologische sector. Voor biologische kippen geldt die termijn van zestien weken niet bij een door de overheid ingestelde ophokplicht. Daar geldt de basisregel dat kippen minimaal een derde van hun leven moeten beschikken over een uitloop.

Als compensatie voor het tijdelijk wegvallen van de uitloop geven pluimveehouders de kippen in de stal allerlei afleidingsmateriaal en is veelal een overdekte uitloop aanwezig. Zodra het kan zullen de dieren weer naar buiten gaan, normaal gesproken het grootste deel van het jaar.


Retailers blijven dezelfde prijs betalen

Een aantal Nederlandse retailers heeft aangegeven de verpakkingen van de eieren in de schappen wel zoveel mogelijk ongewijzigd te laten, met de juiste tekst erop. Ze blijven de vrije-uitloopinkoopprijs voor de eieren betalen aan hun leveranciers. Over het behoud van dit 'solidariteitsei' zijn vanuit LTO/NOP rechtstreekse contacten geweest met de grootste Nederlandse retailers.

Als vrije-uitloopeieren als scharreleieren moeten worden verkocht, betekent dat voor een gemiddelde pluimveehouder met vrije-uitloopkippen al gauw een financiële strop van 5.000 euro per week dat de ophokplicht voortduurt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer