Vogelgriep op legbedrijf in Eefde

In het Gelderse Eefde bij Zutphen is hoogpathogene vogelgriep gevonden op een leghennenbedrijf. De circa 6.000 hennen op het bedrijf worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd om verdere verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen.

Vogelgriep+op+legbedrijf+in+Eefde
© Twan Wiermans

In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone liggen veertien bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Het vervoersverbod geldt ook voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.
Bezoekverbod en ophokplicht

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Bij noodzakelijk bezoek geldt de doucheverplichting. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels. Deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels geldt een afschermplicht. De NVWA geeft meer informatie over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Landbouwminister Henk Staghouwer heeft een advies aan de commissie van deskundigen gevraagd over de huidige vogelgriepsituatie met veel uitbraken kort na elkaar. Ook komt er mogelijk nog inzicht in de insleeproutes van de vogelgriep op de bedrijven die door de virusziekte zijn getroffen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer