Vogelgriep op kleinschalig bedrijf in 1 kilometerzone Hierden

Binnen het 1 kilometergebied van het eendenbedrijf in het Gelderse Hierden dat 3 februari besmet bleek met vogelgriep, is een kleinschalig bedrijf ook besmet gebleken. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep.

Vogelgriep+op+kleinschalig+bedrijf+in+1+kilometerzone+Hierden
© Archief

Om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn de circa 250 leghennen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 1 kilometer rond de besmette locatie staan drie lege bedrijven. Daarnaast wordt een leghennenbedrijf dat vanuit de vorige besmetting wordt geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone liggen 21 bedrijven, waarvoor al een vervoersverbod gold.Het vervoersverbod geldt ook voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Bezoekverbod en ophokplicht

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Bij noodzakelijk bezoek geldt de doucheverplichting. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels. Deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels geldt een afschermplicht. De NVWA geeft meer informatie over hoe dit het beste kan.

Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. Er loopt een traceringsonderzoek. Landbouwminister Henk Staghouwer heeft een advies aan de commissie van deskundigen gevraagd over de huidige vogelgriepsituatie met veel uitbraken kort na elkaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer