Forse krimp Hongaarse eenden- en ganzenstapel door vogelgriep

Het aantal stuks pluimvee in Hongarije is de afgelopen jaren fors gedaald als gevolg van vogelgriep. Vooral het aantal gehouden eenden en ganzen kende een flinke krimp. De overheid trekt 5,36 miljoen euro uit aan subsidies voor de sector. Volgens veel pluimveehouders is dit onvoldoende.

Forse+krimp+Hongaarse+eenden%2D+en+ganzenstapel+door+vogelgriep
© Pixabay

In Hongarije werden in 2015 nog grofweg één miljoen ganzen gehouden. De jaren daarna liep dit aantal zelfs op richting de 1,3 miljoen stuks. In 2020 kromp dit aantal als gevolg van terugkerende vogelgriepuitbraken naar 798.000 stuks, meldt het Hongaars Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarbovenop was er vorig jaar zowel in het voorjaar als in het najaar een uitbraakgolf. Bij de eenden was de populatie in 2018 het grootst met 4,9 miljoen stuks. In 2020 waren er nog bijna 3 miljoen over. Ook hier zijn de getallen over 2021 nog niet bekend.

Aviaire influenza is een belangrijk probleem voor de Hongaarse watervogelsector. Volgens het nieuwsportaal Agrárszektor moesten tijdens de uitbraken van vogelgriep van 2020 bijna 3,2 miljoen vogels worden geruimd, meldt Agroberichten Buitenland.


Subsidie onvoldoende

Pluimveehouders komen hierdoor in problemen, mede ook als gevolg van de hogere kosten voor voer en de sterke inflatie. Veel pluimveehouders zijn gestopt met hun bedrijf. Op 4 februari was er een protest in Zuid-Hongarije. Daarom kondigde de Hongaarse landbouwminister István Nagy een subsidiepakket aan ter waarde van 5,36 miljoen euro. In de sector staat het effect van deze noodmaatregel ter discussie. Reden voor de besturen van de eenden- en ganzenhoudersbond om de handdoek in de ring te gooien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer