Rekenkamer onderzoekt gronddeal minister Henk Staghouwer

De Noordelijke Rekenkamer gaat onderzoek doen naar een deal die de huidige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer sloot in 2017. Dat bevestigt de Noordelijke Rekenkamer na berichtgeving van televisieprogramma Nieuwsuur.

Rekenkamer+onderzoekt+gronddeal+minister+Henk+Staghouwer
© dirk hol, info@dirkhol.nl

Nieuwsuur deed vorig jaar onderzoek naar de deal van provincie Groningen, waarvan Staghouwer toen gedeputeerde was. De provincie zou 5 miljoen euro te veel hebben betaald voor landbouwgrond. De grond werd gepacht voor 8 miljoen euro. Had de provincie de grond gekocht, dan zou die minder dan de helft hebben gekost, stelt Nieuwsuur. Nu moet de grond na 26 jaar weer worden opgeleverd aan de eigenaar.


De provincie zegt dat de eigenaar de grond niet wilde verkopen, maar volgens Nieuwsuur is de mogelijkheid om de grond te onteigenen niet goed uitgezocht. Ook zou de provincie de waarde van de grond niet onafhankelijk hebben laten taxeren.

De Noordelijke Rekenkamer kreeg hierop van een aantal Groningse Statenfracties het verzoek onderzoek te doen naar deze erfpachtconstructie. De deal zou een 'nare smaak' hebben achtergelaten bij enkele Statenleden, aldus de rekenkamer. Die verwacht het onderzoek voor de zomer rond te hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer