Digitale gids toont mogelijkheden natuurinclusieve akkerbouw

Acht natuurinclusieve landbouwmaatregelen voor akkerbouwbedrijven zijn uitgewerkt in een digitale gids. Doel is oriënterende ondernemers, adviseurs en erfbetreders houvast te geven over natuurinclusieve akkerbouw.

Digitale+gids+toont+mogelijkheden+natuurinclusieve+akkerbouw
© Han Reindsen

Volgens de samenstellers van de gids is de digitale gids een toegankelijke en onafhankelijke informatiebron met een integraal overzicht van de mogelijkheden van natuurinclusieve landbouw. Hiermee wordt houvast geboden aan oriënterende agrarisch ondernemers, adviseurs en erfbetreders in het versnipperde aanbod van kennis over natuurinclusieve landbouw.

Met de gids kunnen boeren stappen zetten richting een meer natuurinclusieve teelt en een biodiverser akkerbouwbedrijf. Dit resulteert in duurzame, natuurinclusieve landbouw die grondgebonden en circulair is, bijdraagt aan het herstel van de biodiversiteit, maatschappelijk draagvlak heeft en economisch rendeert, melden de initiatiefnemers in een persbericht.

De volgende maatregelen zijn uitgewerkt: organische mest, groenbemesters, strokenteelt, agroforestry, randenbeheer, niet-kerende grondbewerking, gewasdiversiteit en geïntegreerde gewasbescherming. Deze maatregelen zijn uitgewerkt met voordelen en aandachtspunten voor bedrijfsvoering, bedrijfsresultaat, biodiversiteit, ziekten en plagen, onkruid en wet- en regelgeving. Ook zijn praktijkervaringen met dergelijke maatregelen te lezen.


Aandacht voor win-winsituaties

In de gids wordt veel aandacht besteed aan win-winsituaties voor biodiversiteit en het bedrijfssysteem, zodat zowel de agrarisch ondernemer als de natuur baat heeft bij de maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn het inzetten van natuurinclusieve maatregelen voor verbeterde bodemkwaliteit, natuurlijke plaagbestrijding, hogere weerbaarheid tegen ziekten, plagen en extreme weersomstandigheden en het verlagen van verliezen van nutriënten en bestrijdingsmiddelen.

De gids natuurinclusieve akkerbouw is te vinden op de website van Groen Kennisnet en is opgesteld door Wageningen University & Research, Aequator Groen & Ruimte en stichting Natuurinclusieve landbouw, met input uit de landbouwpraktijk. Voor de samenstelling hebben onder meer het ministerie van LNV en de Regio Deal Natuurinclusieve landbouw een financiële bijdrage geleverd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer