Minister: glyfosaat in Maas waarschijnlijk langdurige illegale lozing

De hoeveelheid glyfosaat die eind vorig jaar in de Maas is aangetroffen, is zeer waarschijnlijk afkomstig van een langdurige illegale lozing in België. Dat heeft minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat deze week aan de Tweede Kamer gemeld.

Minister%3A+glyfosaat+in+Maas+waarschijnlijk+langdurige+illegale+lozing
© Twan Wiermans

Visser baseert zich op analyse van monitoringsgegevens van drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Berekeningen van RIWA-Maas, waarbij is gekeken naar gemeten concentraties glyfosaat en het afvoerdebiet van de Maas, laten zien dat het gaat om een grote lozing, waarschijnlijk verdeeld over meerdere weken, waarvan de omvang niet met zekerheid is vast te stellen.

Het middel is aangetroffen buiten het seizoen waarin dit onkruidbestrijdingsmiddel normaal wordt toegepast. Hierdoor is een illegale lozing zeer waarschijnlijk, schrijft de minister. Ze stelt dat naar aanleiding van dit incident onmiddellijk contact met de autoriteiten in Wallonië is opgenomen. Uit overleg met de Waalse autoriteiten blijkt dat de veroorzaker van de lozing niet in beeld is bij de Belgische justitie.

Uit monitoringgegevens bleek eind vorig jaar dat het 'drinkwatercriterium' van 0,1 microgram per liter overschreden. De norm voor de ecologische waterkwaliteit voor glyfosaat – 77 microgram per liter – is niet overschreden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer