Nieuwe subsidie voor aanpak lege Brabantse stallen

Provincie Noord-Brabant verlengt de Subsidieregeling vouchers agrarische bouwpercelen tot en met 2023. Die helpt eigenaren van lege stallen of boeren die aan stoppen denken bij het maken van toekomstplannen.

Nieuwe+subsidie+voor+aanpak+lege+Brabantse+stallen
© Regio 31

Aanvragers worden begeleid door VABimpuls. Er is een subsidie van 0,5 miljoen euro voor eigenaren die al zijn gestopt met hun bedrijf en leegstaande opstallen hebben en 6 ton voor eigenaren die willen stoppen met hun boerenbedrijf. Het doel: ongewenste leegstand voorkomen en de leefbaarheid van het buitengebied verbeteren.

Met de vouchers van VABimpuls kunnen boeren een onafhankelijke deskundige inzetten die hen helpt met een nieuw perspectief voor hun bedrijf. 'Met VABimpuls kijken we naar alle mogelijkheden. Dat kan zijn stoppen, maar ook het bedrijf op een andere manier voortzetten', stelt gedeputeerde Elies Lemkes-Straver (CDA) van Landbouw. 'Zo stimuleren we als provincie nadrukkelijk vernieuwing in de landbouw, zoals het omschakelen naar biologisch of actief zijn in andere sectoren zoals zorg, natuurbeheer en recreatie.'


Verbetering leefomgeving

Gedeputeerde Erik Ronnes (CDA) van Ruimte: 'Een andere bestemming is niet alleen winst voor de eigenaar zelf. De samenwerking met de deskundigen van VABimpuls verhoogt ook de kwaliteit van de omgeving. Elke oplossing die voor de locatie wordt gevonden, straalt uit naar andere betrokkenen, zoals gemeenten omwonenden en de natuur zelf.'


De afgelopen jaren maakten meer dan zevenhonderd eigenaren van agrarische bouwpercelen gebruik van deze subsidie, 385 aanvragers zijn nog bezig en de belangstelling houdt aan.


Waardevolle ondersteuning

Hans (60) en Anja Donkers (55) uit Uden hebben naast hun biologische varkenshouderij een zorgboerderij, een kinderdagverblijf en een opvang voor jongeren met verslavings- en gedragsproblemen. Hun zoon Ward wil het bedrijf overnemen behalve de varkens. Die zijn al weg en de stallen gesloopt.

'Het was waardevol om via de VABimpuls-regeling hulp van deskundigen te krijgen', vindt Hans Donkers. 'Om een plan te maken, maar ook voor het doorlopen van officiële trajecten en de procedures. Om het plan te doen slagen, moest het ook goed in de omgeving passen of liever nog, een verbetering zijn. Met de hulp van een specialist van VABimpuls ook op dat vlak, is dat gelukt.'


Bouwoppervlak verkleinen

Het voorstel is nu namelijk om het bouwoppervlak te verkleinen, de stallen te slopen en met landschapselementen de natuur- en landschapswaarde te vergroten. Het plan ligt bij gemeente Uden, is in principe goedgekeurd en is nu voor een wijziging van de bestemming in behandeling.

De VABimpuls-voucherregeling is in 2017 gestart vanuit de Brabantse Aanpak Leegstand en daarna ook opgenomen in het pakket 'Ondersteunende maatregelen transitie intensieve veehouderij'.

De subsidieregeling voor de vouchers wordt opengesteld van 15 februari 2022 tot en met 1 december 2023.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer