Brabantse subsidie leegstand verlengd

Provincie Noord-Brabant verlengt de openstelling van de subsidieregeling VABimpuls met twee jaar tot einde 2021. Ook verhoogt de provincie het budget van de subsidievouchers voor vrijkomende en vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen met 1,5 miljoen euro.

Brabantse+subsidie+leegstand+verlengd
© Nieuwe Oogst

Samen met BrabantAdvies, Stimulus Programmamanagement en Brabantse gemeenten heeft de provincie Noord-Brabant het kennisplatform VABimpuls ontwikkeld voor de aanpak van de leegstandsproblematiek in de agrarische sector.

Met dit kennisplatform willen de initiatiefnemers verloedering, gezondheidsrisico's en onveiligheid op het platteland voorkomen. De aanpak is gestart vanuit het programma Brabantse Aanpak Leegstand en is vervolgens ook opgenomen in het pakket 'Ondersteunende maatregelen transitie intensieve veehouderij'.

445 eigenaren van stallen hebben tot nu toe gebruikgemaakt van de subsidieregeling. Dat zijn boeren die gestopt zijn en boeren die van plan zijn om in de nabije toekomst te gaan stoppen.

Adviseur

Met de vouchers kunnen de veehouders een adviseur inschakelen die hen begeleidt in het maken van de keuze tussen herbestemming of sloop van de stallen. Ook ZLTO heeft hiervoor adviseurs in huis die kunnen worden ingezet. De subsidieregeling loopt tot 10 december. Volgens de provincie is de vraag naar VABimpuls onverminderd groot.

Van de 1,5 miljoen euro waarmee het budget van de subsidie wordt verhoogd, is 500.000 euro bedoeld voor veehouders die al gestopt zijn en leegstaande opstallen hebben. 1 miljoen euro is bestemd voor agrarisch ondernemers die op korte termijn willen stoppen met hun boerenbedrijf. De leegstand van agrarische bedrijfsgebouwen blijft volgens provincie Noord-Brabant de komende jaren groeien. Over vijftien jaar staat naar verwachting een op de drie tot vier boerderijen leeg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer