Vlaanderen werkt aan koolstofopslag door landbouwers

De interesse voor koolstoflandbouw stijgt in Vlaanderen. Er ontstaan verspreide initiatieven die landbouwers willen gaan vergoeden voor de mate waarin ze koolstof opslaan in hun (akker)bodems.

Vlaanderen+werkt+aan+koolstofopslag+door+landbouwers
© Han Reindsen

In het pas opgestarte Life CarbonCounts-project gaan het Belgische onderzoekinstituut ILVO en het departement Landbouw en Visserij in kaart brengen hoe koolstoflandbouw op een haalbare, eerlijke en efficiënte wijze breder kan worden uitgerold. Ze werken aan de verdere uitbouw van koolstoflandbouw in Vlaanderen.

De gevolgen van de klimaatverandering laten zich steeds meer voelen. Koolstoflandbouw kan de klimaatverandering helpen tegengaan en tegelijk de veerkracht van bodems vergroten. Via koolstoflandbouw kunnen landbouwers CO2 uit de lucht halen en koolstof vastleggen in de bodem. Dit kan bijvoorbeeld door het type gewassen of het teeltplan aan te passen of via aanvoer van stabiele organische meststoffen, zoals compost.


Betere bodemkwaliteit

Bovendien draagt koolstofopslag in landbouwgrond ook bij aan een betere bodemkwaliteit en zorgt het voor een betere weerbaarheid tegen extreme weersomstandigheden door klimaatverandering, zoals droogte en wateroverlast. Internationaal bestuderen experts hoe dit natuurlijke proces via een voor boeren belonend systeem kan worden bevorderd. 'Een soort koolstofmarkt kan koolstofopslag stimuleren en een win-winsituatie creëren voor landbouwers', zeggen ook de initiatiefnemers van Life CarbonCounts.

'De strijd tegen de klimaatuitdaging gaat ons allemaal aan. Onze landbouwers zijn ook de eerste om de negatieve effecten ervan te voelen. Gelukkig kunnen zij, onder andere via carbon farming, een belangrijke rol spelen in die strijd', zegt Hilde Crevits, de Vlaamse minister van Landbouw en Voeding. Hij verwacht dat er in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid aandacht zal zijn voor de opbouw van organische koolstof.


Helder stappenplan

Concreet gaan ILVO en het departement Landbouw en Visserij in nauw overleg met belanghebbenden analyseren wat de huidige knelpunten, vragen en behoeften zijn. Om te bereiken dat landbouwers zich systematisch en doeltreffend inspannen voor meer koolstof in de landbouwbodems, is een helder stappenplan nodig. Dat plan moet in februari 2023 klaar liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer