Voedselindustrie moet eerste zijn om carbon credits te kopen

De voedselindustrie moet de eerste sector worden die door de agrarische sector gegenereerde carbon credits opkoopt. Op die manier kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan de Europese doelstelling om de voedselproductie in 2035 klimaatneutraal te maken.

Voedselindustrie+moet+eerste+zijn+om+carbon+credits+te+kopen
© Shutterstock

Dat zei Christian Holzleitner van het departement van de Europese Commissie dat zich bezighoudt met klimaatverandering deze week tijdens een webinar over koolstoflandbouw. 'Het zou een heel goed argument zijn als we tegen onze consumenten in Europa kunnen zeggen: kijk, de voedselproductie is klimaatneutraal of zelfs klimaatpositief.'

De emissierechten zouden volgens hem in eerste instantie niet opgekocht moeten worden door de luchtvaart, bouw of andere industrieën. Grote voedselverwerkers noemt hij een logisch startpunt voor het inzetten van carbon credits. 'Veel inkopers van voedsel stellen nu al eisen aan de manier waarop boeren hun werk moeten doen, dus ik denk dat we op deze bestaande relaties moeten voortbouwen.'


Sector als paria beschouwd

'Onze sector wordt momenteel als paria gezien. Ik denk dat we moeten proberen om orde op zaken te stellen in ons eigen huis', voegde John Gilliland van agritechbedrijf Devenish Nutrition toe. 'Als we een overschot creëren, kunnen we zien wat de rest van de samenleving nodig heeft.' Holzleitner gaf aan dat binnenkort een openbare raadpleging over koolstoflandbouw start.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer