Royal Van Zanten veredelt freesia in zeecontainer

De tot teeltcel omgebouwde zeecontainer in de expeditiehal bij Royal Van Zanten moet het centrum van innovatie in de veredeling van freesia zijn. De cel zorgt voor een halvering van de teeltduur, maakt de meeste gewasbeschermingsmiddelen overbodig en kan energieneutraal draaien, op zelf opgewekte elektriciteit.

Royal+Van+Zanten+veredelt+freesia+in+zeecontainer
© Royal van Zanten

Een groep innovatieve teeltbedrijven werkt al vijf jaar samen met Royal Van Zanten aan de ontwikkeling van freesiateelt in gesloten systemen. Royal Van Zanten levert de geschiktste rassen. Met de eigen cel is die betrokkenheid geïntensiveerd. Het veredelingsbedrijf zet in op nieuwe freesiarassen, speciaal voor de gesloten teelt.

Een dubbele witte variëteit van Royal Van Zanten wordt al volop geproduceerd. In 2022 worden vier nieuwe rassen geïntroduceerd in het enkele segment in wit, blauw, roze en geel. En er zit nog veel moois in de pijplijn, vertelt veredelaar Wil van Aert. Hij nam de passie voor de kleurrijke freesia's over van zijn inspirator en voormalig collega Wim Haytink.

In het gesloten systeem wordt niet alleen de steel en bloem, maar de hele plant geoogst. Met blad en al. De nieuwe variëteit freesia met blad is minder kwetsbaar, waardoor automatisering in alle teeltfases mogelijk wordt. Deze ontwikkelingen zorgen voor nieuwe eisen aan rassen en bieden kansen voor veredelaars.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer