Freesia in fossielvrije kas geeft goede productie en kwaliteit

De teelt van freesia in een fossielvrije kas heeft afgelopen winter een goede productie en kwaliteit opgeleverd. Doel van onderzoek Kas2030 is een fossielvrije en emissiearme teelt met duurzame gewasbescherming te realiseren.

Freesia+in+fossielvrije+kas+geeft+goede+productie+en+kwaliteit
© Magazine Tuinbouw

In vergelijking met vorige winter is er gekozen voor een lagere stooktemperatuur van 8 graden en een energiezuinige belichtingsstrategie. De lichtsom is vanaf het begin van de teelt geleidelijk opgebouwd tot maximaal 11,5 mol per vierkante meter per dag tijdens de uitgroei en oogst van de bloemtakken.

Het aantal belichtingsuren is gehalveerd en de gemiddelde etmaaltemperatuur was 5 graden lager. De teeltduur was bijna drie weken langer. Vanwege de lage teeltemperatuur was de ontvochtiging met de luchtbehandelingskast (LBK) minder effectief en is vooral met ramen ontvochtigd. Om het CO2-verlies te verminderen, is de dosering begrensd. Hierdoor kwam het CO2-verbruik van deze winterteelt op 5 kilo per vierkante meter.


Natuurlijke vijanden

De plagen zijn, op een bespuiting na, biologisch onder controle gehouden. Door de lage kastemperatuur konden de natuurlijke vijanden de snelle ontwikkeling van de koude tolerante bladluis onvoldoende bijhouden en is chemisch ingegrepen.

Door lekken in het teeltsysteem is het niet gelukt om drain te recirculeren. Voor de volgende teelt is het systeem aangepast om wel volledig te kunnen recirculeren. Bij het project zijn onderzoekers van Wageningen University & Research betrokken en de financiering is in handen van Kas als Energiebron en het ministerie van LNV.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer