Gelderse wolvencommissie gaat ook de komende jaren door

De wolvencommissie in de provincie Gelderland, officieel gebiedscommissie preventie wolvenschade geheten, gaat door. Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland zijn het met de commissie eens dat het nodig blijft om voorlichting te geven over wolfwerende maatregelen.

Gelderse+wolvencommissie+gaat+ook+de+komende+jaren+door
© Persbureau Noordoost

Daarnaast werkt de commissie aan nieuwe oplossingen en ideeën voor veehouders. De wolvencommissie heeft de afgelopen drie jaar veel bereikt, vindt GS. Maar ook is duidelijk dat het werk nog niet klaar is. Zo deed de commissie in het in mei 2020 gepresenteerde schadepreventieplan een aantal aanbevelingen. Een deel van die adviezen is opgevolgd, maar dat is nog niet helemaal klaar. Er wordt onder meer nog gewerkt aan het onderzoek naar de extra arbeid door preventieve maatregelen.

Bovendien komen er nieuwe ontwikkelingen bij, die zorgen voor nieuwe vragen. Zoals hoe om te gaan met het risico op aanvallen overdag op schapen in gescheperde kuddes. Er zijn volop ideeën en ontwikkelingen die vragen om een verdere uitwerking. Zoals zorgen dat meer veehouders willen meedoen aan de schadepreventieregeling, kuddebewaking door honden en een calamiteitenregeling.


Interprovinciaal wolvenplan

Een deel van de ontwikkelingen komt waarschijnlijk terug in het nieuwe interprovinciale wolvenplan, waar de provincies samen aan werken. Het oude plan komt uit 2019 en moet worden geüpdatet. Waarschijnlijk is het nieuwe wolvenplan in de tweede helft van 2022 klaar.

De wolvencommissie adviseert de provincie ook om buiten het leefgebied van de wolven veehouders tijdelijk financieel te ondersteunen bij het nemen van wolfwerende maatregelen. Deze calamiteitenregeling wordt momenteel samen met de wolvencommissie uitgewerkt. Een definitief besluit over de regeling en wat deze inhoudt komt bij de actualisatie van de 'Regels ruimte voor Gelderland'.

De wolvencommissie bestaat sinds 2019, toen de wolf zich definitief in Gelderland vestigde. Het initiatief lag bij de schapen- en geitenhouderij. De provincie draagt hier financieel aan bij en ondersteunt de commissie administratief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer