'De betere start van Staghouwer'

In het kabinet-Rutte IV krijgen boeren en tuinders te maken met ongekend veel ministers. Allereerst natuurlijk met de minister van Landbouw Henk Staghouwer (ChristenUnie). Op datzelfde departement komt ook VVD'er Christianne van der Wal als minister voor Natuur en Stikstof. Zij gaat het transitiefonds van 25 miljard euro beheren en de gebiedsgerichte aanpak aansturen.

%27De+betere+start+van+Staghouwer%27
© Dirk Hol

Zowel Staghouwer als Van der Wal is gepokt en gemazeld als bestuurder in de provincie, respectievelijk Groningen en Gelderland. Hun kennis, netwerk en ervaring in de provincies zullen goed van pas komen, want in de regio moet het de komende jaren gebeuren. De gebiedsgerichte aanpak moet gestalte krijgen onder leiding van de provincies. Met het Nationaal Programma Landelijk Gebied opgenomen in het coalitieakkoord neemt de regering wel meer de touwtjes in handen tot nu toe.

Maar boeren en tuinders krijgen ook te maken met de minister voor Klimaat en Energie en de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Zij gaan ook nog over onderwerpen die samenhangen met vergroening, transitie en circulaire economie. Zo ook degene die is aangewezen als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het is het gevolg van de integrale aanpak van stikstof, waterkwaliteit, bodem, klimaat en biodiversiteit.

Van der Wal is voor boeren en tuinders een relatief onbekende. Staghouwer niet. Zijn imago is niet onomstreden. Maar dit hoeft niet nadelig te zijn. Immers, toen boerendochter Carola Schouten aantrad als landbouwminister in oktober 2017, was iedereen lovend en de verwachting torenhoog. Het kan dan bijna alleen maar tegenvallen.

De landbouwhervorming die Schouten heeft ingezet, gaat Staghouwer verder doorvoeren, mede onder druk van de hoge Europese landbouwdoelen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De landbouwhervorming die Schouten heeft ingezet, gaat Staghouwer verder uitvoeren, mede onder druk van de hoge Europese landbouwdoelen. Hij heeft deze week al aangekondigd dit te willen doen met de agrarische sector samen. Dat lijkt al een betere start dan zijn voorganger en dat zal hij nodig hebben ook.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer