Schouten+houdt+voorlopig+vast+aan+Aerius
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten houdt voorlopig vast aan Aerius

Landbouwminister Carola Schouten vindt dat de Aerius Calculator gebruikt moet worden voor het doorrekenen van de stikstofdepositie. Dat heeft zij de Tweede Kamer laten weten.

De commissie-Hordijk heeft onlangs een onderzoek afgerond waarin de tekortkomingen van het rekenmodel werden aangetoond. De conclusie luidde dat Aerius wetenschappelijk gezien niet geschikt is om te gebruiken bij de vergunningverlening voor activiteiten met stikstofemissie. Dat heeft vooral te maken met het ontbreken van het gewenste detailniveau in de berekeningen. Een verbetering is noodzakelijk, adviseerde de commissie.


Schouten vindt dat voor de vergunningverlening moet worden gewerkt met de beste methode die beschikbaar is. 'En dat is Aerius Calculator. Het systeem kan dan ook blijven worden ingezet voor vergunningverlening.' De minister wijst erop dat jurisprudentie ook aanwijst dat dit model kan worden gebruikt.


Doorontwikkeling

'Uiteraard is het wel van belang dat het systeem verder wordt doorontwikkeld', zegt Schouten. 'Onder andere aan de hand van de adviezen van het adviescollege.' Het kabinet komt nog met een nadere reactie op de adviezen van het adviescollege, zegt de minister. 'Vooruitlopend daarop is een opdracht aan het RIVM tot uitbreiding van de meetnetten in voorbereiding. Dit draagt bij aan een nauwkeurigere modellering en vermindering van de onzekerheden in het model.'


De minister heeft ook toegezegd om te kijken of een een modellenensemble en satellietmetingen van toegevoegde waarde kunnen zijn. 'Gedurende het verbeterproces blijft het zo dat Aerius Calculator het beste beschikbare instrument is en dat de vergunningverlening daarop kan worden gebaseerd.'


Wettelijke termijn

Schouten noemt ook een praktische reden om met Aerius te blijven werken. 'Wanneer een vergunningaanvraag wordt ingediend, moet daar binnen de wettelijke termijn op worden beslist. Het bevoegd gezag kan het besluit op die aanvraag niet uitstellen met als reden dat wordt gewerkt aan een mogelijke verbetering van de rekenmethode. Initiatiefnemers moeten kunnen blijven vertrouwen op afhandeling van hun vergunningaanvraag binnen de daarvoor geldende termijnen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer