Von Martels: 'Ik volg de kiezers die eerder op mij stemden naar BBB'

Oud-Kamerlid Maurits von Martels maakte deze week bekend dat hij CDA verruilt voor BoerBurgerBeweging (BBB). Hij werd in 2017 mede door voorkeursstemmen uit agrarische hoek in de Tweede Kamer gekozen. Toen hij bij de verkiezingen in 2021 op een onverkiesbare plek werd gezet, bedankte hij voor de eer. Maar zijn politieke ambitie is niet gedoofd.

Von+Martels%3A+%27Ik+volg+de+kiezers+die+eerder+op+mij+stemden+naar+BBB%27
© Dirk Hol

Waarom heeft u het CDA verlaten?

'Uiteindelijk voel ik bij het CDA niet meer de vrijheid en de motivatie om door te gaan. Daar liggen allerlei factoren aan ten grondslag. Het CDA lijkt de landbouw niet meer belangrijk te vinden. Als je dat wel belangrijk vindt, moet je daar ook naar handelen. Veel mensen vinden dat ook en stappen over naar BBB.'

Ik ga eerst gewoon meepraten met de partij om mijn ervaring te delen, de verkiezingen zijn nog ver weg

Maurits von Martels, boer en oud-Kamerlid

Waarom kiest u voor BBB?

'Ik ben altijd politiek geïnteresseerd geweest. Je moet goed kijken naar wat bij je past. BBB wil de stem voor het platteland zijn. De manier waarop Caroline van der Plas dat verwoordt en de nuchterheid van de partij spreken me aan. Je zou kunnen zeggen dat de mensen die in 2017 op mij stemden al zijn overgestapt naar BBB. Nu volg ik de kiezers naar die partij.'


Hoe waren de reacties?

'Ik bezocht afgelopen week de landbouwbeurs in Hardenberg. Daar kreeg ik veel positieve reacties en dat zijn ook de mensen die wil ik vertegenwoordigen. In 2017 was mijn slogan daarom: meer boerenverstand in de Tweede Kamer.

'CDA'ers waren soms verbaasd, teleurgesteld of boos. Maar de meesten begrepen het wel. Ik heb mijn belangstelling voor BBB eerder kenbaar gemaakt.'


Wat vindt u van het verval van het CDA?

'Ik vind het jammer dat het gebeurt. We hadden het met zijn allen kunnen voorkomen. Maar de beslissingen over de koers zijn op een hoog niveau genomen door een paar mensen binnen de partij. Ze hebben een aantal foute keuzes gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het hinken op twee gedachten met de keuze voor stad of platteland.


'Het is tekenend dat de eerste zes CDA'ers die in 2017 de meeste stemmen kregen, bij de verkiezingen in 2021 meer verkiesbaar waren. Dat zijn mensen die voelen wat er speelt in de samenleving. Aan het democratische gehalte moeten ze nu meer aandacht besteden.'


Wat gaat u doen bij BBB?

'Ik heb geen concrete plannen. Ik ga eerst gewoon meepraten om mijn ervaring te delen. De Provinciale Staten- en Tweede Kamerverkiezingen zijn nog ver weg, in 2023 en 2025. Er kan nog zoveel gebeuren. Tot die tijd kan ik boer blijven. Mocht de partij me nodig hebben, dan ben ik beschikbaar.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer