Uienteelt met minder chemie vraagt om extra investeringen

Uientelers zullen extra moeten investeren in mechanische onkruidbestrijding en beslissingsondersteunende systemen (BOS) voor de bestrijding van schimmelziekten. Alleen zo kunnen ze minder afhankelijk worden van chemische middelen.

Uienteelt+met+minder+chemie+vraagt+om+extra+investeringen
© Han Reindsen

Het afgelopen jaar zijn uientelers voor de onkruidbestrijding een aantal belangrijke middelen kwijtgeraakt en de schimmelbestrijding betekent een grotere uitdaging nu ze in de teelt geen mancozeb meer kunnen toepassen. Tijdens de Themadag Uien, die dinsdag voor het tweede jaar op rij digitaal werd georganiseerd, besteedde Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) onder meer aandacht aan de uitdagingen in de gewasbescherming.

De conclusie dat uientelers de komende jaren opnieuw extra zullen moeten investeren om een gezond eindproduct te kunnen telen, komt voor rekening van LNCN-voorzitter en gespreksleider Mark Brantjes. Tijdens het webinar gaf teeltadviseur Evert Hofman van Agrifirm een toelichting op de mogelijkheden van hybrideonkruidbestrijding in uien. Docent Erno Bouma van HAS Den Bosch ging in op de ziektebestrijding in uien zonder mancozeb.


De beste combinatie

Hofman is van mening dat in de gangbare uienteelt een goede onkruidbestrijding zonder chemie nog niet mogelijk is. 'Het is de uitdaging om de beste combinatie te zoeken tussen chemisch en mechanisch. Belangrijk in elk geval is een goede basis met vlak land en een snelle en gelijkmatige opkomst van de uien.'


Voor wat betreft de mechanische onkruidbestrijding vindt Hofman dat uientelers moeten streven om zo dicht mogelijk op de uienrij te kunnen werken. Zijn voorkeur gaat daarom uit naar cameragestuurde schoffelmachines. Ook ziet hij goede mogelijkheden voor spuiten op de rij in combinatie met schoffelen. De teeltadviseur wijst verder op de meerwaarde van het aanleggen van valse zaaibedden en het blind eggen in de periode kort na het zaaien.

'Onkruidbestrijding wordt steeds meer maatwerk, waarbij de weersomstandigheden en de ontwikkeling van het gewas een belangrijke rol spelen. Verder zijn er continu ontwikkelingen die ook interessant zijn voor de uienteelt. Zo weten we nu nog niet wat op grotere schaal bijvoorbeeld mogelijk is met de inzet van onkruidrobots. Mijn inschatting is dat de komende vijf jaar nog veel gaat veranderen', verklaart Hofman.


Eigen weerstation tussen uien

Voor een effectieve ziektebestrijding zonder mancozeb wijst Bouma vooral op het belang van BOS-en en het plaatsen van weerstations in de uienpercelen. 'Ook bij schimmelziekten is het zaak om in het groeiseizoen constant de vinger aan de pols te houden en dan moet je als teler eigenlijk weten wat er in jouw percelen gebeurt.' Volgens Bouma heeft het de voorkeur om te beschikken over een eigen weerstation en zijn die tegenwoordig redelijk betaalbaar.

De HAS-docent en gewasbeschermingsspecialist adviseert uientelers om de ziektebestrijding in eerste instantie te richten op valse meeldauw. 'Met een BOS moet het lukken om het juiste middel op het juiste moment in te zetten. De middelen die het sterkst zijn tegen valse meeldauw kunnen telers het beste vroeg in het seizoen inzetten om lang schoon te blijven.'


Schimmels

Een uienteler vraagt aan Bouma in hoeverre de BOS-en ook rekening houden met andere schimmels als koprot en bladvlekkenziekte. 'Telers krijgen een goed beeld van hoe de middelen werken op de verschillende ziekten en wat de beste keuze is afhankelijk van de situatie op een perceel. Verder blijft het afwisselen van fungiciden met andere werkingsmechanismen van groot belang om resistentie van de middelen tegen te gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer