Glastuinbouw Nederland: 'PAN Nederland onzorgvuldig over residu'

Pesticide Action Network Netherlands (PAN Nederland) is onzorgvuldig te werk gegaan bij het analyseren van residumeetgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), stellen Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis.

Glastuinbouw+Nederland%3A+%27PAN+Nederland+onzorgvuldig+over+residu%27
© Burt

PAN Nederland heeft alle NVWA-analyses van groente- en fruitproducten bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal keren dat er een residu gelijk aan of boven de 0,01 is gemeten. 'In de samengevoegde dataset zijn er per product, per land en per jaar te weinig monsters om statistisch onderbouwd de conclusies te trekken die PAN Nederland wel doet', schrijven de twee organisaties.

PAN Nederland concludeerde vorige week in een analyse dat de afgelopen zeven jaar het aantal residuen op Nederlandse aardappelen, groente en fruit een stijgende trend vertoont. PAN Nederland gaat ook voorbij aan het feit dat klimatologische omstandigheden, plantenziektedruk aan het begin of einde van het seizoen en de grondsoorten, zowel binnen één land van herkomst als tussen productieregio's, verschillen, stellen Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis.

Verder geeft PAN Nederland geen duiding aan de wettelijke normen voor toepassing, de Maximum Residu Limiet (MRL), en de voedselveiligheid.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer