Meer klanten en voer bij AgruniekRijnvallei

Mengvoerproducent AgruniekRijnvallei heeft in het afgelopen jaar meer klanten gekregen en meer voer afgezet. Dat is de onderneming in de huidige moeilijke marktsituatie gelukt door naar eigen zeggen dicht bij de klant te staan en beloftes waar te maken.

Meer+klanten+en+voer+bij+AgruniekRijnvallei
© Agruniek Rijnvallei

In alle sectoren heeft AgruniekRijnvallei (AR) nieuwe klanten mogen verwelkomen wat leidde tot een positieve klantenbalans en een plus in de afzet. Ook financieel gezien heeft het bedrijf een goed jaar achter de rug.

In een krimpende markt is de mengvoeromzet van AR in 2021 met ruim 5 procent gestegen ten opzichte van 2020. Zowel in de pluimvee- als de varkens- en rundveevoeders is een toename gerealiseerd. Door de hoge grondstoffenprijzen was er in de enkelvoudige voeders een bescheiden daling te zien. De totale voeromzet is daardoor met 3 procent gestegen.


Anticiperen op vraaggestuurde ketens

Veel agrarisch ondernemers hadden in 2021 te maken met stijgende kosten (voer, energie en kunstmest), terwijl de opbrengstprijzen niet voldoende meestegen. In tijden van hoge kosten en politieke onzekerheid is toekomstbestendig ondernemen een uitdaging, maar ook essentieel om resultaat te boeken. Om die reden kozen agrarisch ondernemers steeds vaker voor deelname aan vraaggestuurde ketens. Deze geven afzetzekerheid aan de ondernemers en leiden tot een beter rendement voor de hele keten.

AR heeft op deze ontwikkeling geanticipeerd met passende voersamenstellingen en een efficiënte inzet van de productielocaties en wist zo in alle diersectoren omzetstijging te realiseren.


AR Plant zet in op ontzorgen

Ook in de plantaardige sectoren kijkt de onderneming terug op een positieve omzetontwikkeling in 2021. Bij de gewasbeschermingsmiddelen zette de verschuiving naar groene chemie door. AR Plant speelde hierop in met zijn middelenpakket en adviezen.


Daarnaast heeft AR Plant in 2021 het ontzorgingsplan in de markt gezet. Hiermee ondersteunt het bedrijf de ondernemers bij een efficiënte inzet van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Ondanks de coronapandemie heeft AR Plant intensief contact kunnen houden met zijn klanten. Dit alles resulteerde in een sterke groei in het klantenbestand en een omzetstijging.


Welkoop

De negen Welkoopwinkels van AR hebben in 2021 het beste resultaat ooit neergezet. De omzetgroei onder moeilijke omstandigheden, waaronder de coronacrisis, zette in 2021 door. Hiermee vormen de winkels een stabiele pijler van AR die bijdraagt aan het rendement van de leden via de kortingen op voer en gewasbeschermingsmiddelen.

Bij dochteronderneming Rijnzate stond in 2021 het op- en overslagvolume onder druk, omdat de aanvoer van grondstoffen naar fabrieken via vrachtwagens of per trein plaatsvond. Desondanks was het grootste deel van het jaar de bezettingsgraad van de opslagcapaciteit hoog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer