Bio-NL: 'Nieuwe biologische normen stellen voerproducent voor uitdaging'

De nieuwe Europese bioverordening heeft consequenties voor de samenstelling van het voer. Manager Stefan Regelink van Bio-NL, een samenwerking van AgruniekRijnvallei en De Valk Wekerom, legt uit.

Bio%2DNL%3A+%27Nieuwe+biologische+normen+stellen+voerproducent+voor+uitdaging%27
© AgruniekRijnvallei

Wat merkt de veevoerproducent van de nieuwe verordening?

'In varkens- en pluimveevoer mogen vanaf volgend jaar geen gangbare grondstoffen meer worden gebruikt, met uitzondering van het voer voor jonge dieren. Nu mag dat nog voor 5 procent.

Het voer zal duurder worden. Hoeveel duurder het gaat worden, hangt af van meer aspecten dan de aangescherpte normen

Stefan Regelink, manager van Bio-NL

'Deze 5 procent is hoogwaardig eiwit dat we vooral halen uit reststromen uit de aardappel- en maiszetmeelproductie. Dit is biologisch nagenoeg niet beschikbaar. We zullen daarom andere eiwitbronnen moeten gebruiken.'


Welke zijn dat?

'Belangrijke eiwitbronnen zijn nu ook al biologische soja- en zonnebloemschilfers. Omdat het hoogwaardige eiwit uit de reststromen uit de foodindustrie wegvalt, worden we afhankelijker van deze biologische stromen waarvan de beschikbaarheid lastig is. Bovendien is de samenstelling wisselend.'


Zijn er alternatieven?

'We zien in vismeel van duurzaam gevangen vis een mogelijke bron van hoogwaardig eiwit in pluimvee- en varkensvoer. Vismeel sluit ook goed aan bij de natuurlijke behoefte van het dier. We denken daarom dat dit wel een belangrijke manier is om in te spelen op het wegvallen van de gangbare eiwitbronnen.'


Welke eisen gelden er nog meer?

'Naast de eiwiteis krijgen we ook te maken met een aangescherpte regionorm en mogen we minder omschakelproducten gebruiken. In Duitsland is die regio-eis nog een stukje strenger en daar hebben vooral eierproducenten mee te maken. Het wordt daarom nog uitdagender om de goede grondstoffen in huis te hebben.'


Hoe speelt u in op de nieuwe eisen?

'Het is als producent belangrijk om zoveel mogelijk waardevolle biologische grondstoffen tijdig op voorraad te hebben. Dat betekent dat je goed de markt in de gaten moet houden. En de grondstoffen die je hebt, moet je zo efficiënt mogelijk gebruiken. Meten wat erin zit en hier de bewerking op aanpassen.'


Wat merkt de boer hiervan?

'Het voer zal duurder worden. Hoeveel hangt af van meer aspecten dan de aangescherpte normen. De grondstoffenmarkt voor gangbaar is nu ook lastig. Wat dat betreft komt de aanscherping van de normen op een uitdagend moment. Maar we hebben al proeven gedaan met 100 procent biologische grondstoffen, qua nutritie dat mogelijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer