Vergrijzing in agrarische en groene sector blijft toenemen

Het aandeel werknemers van 55 jaar en ouder in de agrarische en groene sector blijft toenemen. Mede als gevolg daarvan stijgt ook het verzuim. Dat blijkt uit gegevens van arbodienst Stigas.

Vergrijzing+in+agrarische+en+groene+sector+blijft+toenemen
© Nieuwe Oogst

In verschillende factsheets presenteert Stigas de meest recente cijfers over veilig, gezond en vitaal werken in de agrarische en groene sector. Met deze informatie krijgen werkgevers en werknemers, hun organisaties en overheden aanknopingspunten aangereikt om de duurzame inzetbaarheid te verbeteren. Over de gehele sector nam het aantal werknemers van 55 jaar en ouder in 2020 met 16 procent toe.

Dat is een grotere stijging in vergelijking met 2016. Toen nam het aandeel met 13 procent toe. Het verzuimpercentage nam in 2020 met 4,7 procent toe. Veel werknemers binnen de sector doen lichamelijk werk, waardoor klachten aan rug en ledematen de grootste verzuimoorzaak zijn. Over de afgelopen tien jaar waren er gemiddeld dertien dodelijke ongevallen per jaar. Daar zit wel een dalende trend in. De meeste ongevallen gebeuren nog steeds met machines.


Meer verzuim in glastuinbouwsector

Voor de glastuinbouwsector nam het aandeel werknemers van 55 jaar en ouder in 2020 met 15 procent toe. Het verzuimpercentage in de glastuinbouw ligt hoger dan in de gehele agrarische sector. Dat betekende vorig jaar een toename van 5,4 procent.

Voor de open teelten was er in 2020 sprake van een toename van 13 procent in het aandeel werknemers van 55 jaar en ouder. Het verzuimpercentage ligt onder het gemiddelde in de sector en in Nederland. Dat percentage was vorig jaar 3,6 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer