Groente- en fruitexport naar derde landen zit in de lift

De exportwaarde van groente en fruit vanuit de Europese Unie (EU) naar andere landen is vorig jaar gestegen naar 4,7 miljard euro. Het volume lag op 4,8 miljoen ton.

Groente%2D+en+fruitexport+naar+derde+landen+zit+in+de+lift
© Sandra Zeilstra

De waarde van de uitvoer was de hoogste van de afgelopen vijf jaar, staat in het Activity Report 2020 van Freshfel Europe, de koepelorganisatie voor de Europese groente- en fruitketen. De organisatie hoopt dat 2019 de aanzet is voor een groeiend herstel nadat Rusland in 2014 een boycot instelde.

In volume exporteerden Europese groente- en fruithandelaren in 2015, 2016 en 2017 meer naar derde landen, maar was de waarde lager dan in 2019. Het jaar 2018 was een dieptepunt voor de sector: de uitvoer was toen 4,3 miljoen ton, met een waarde van 4,2 miljard euro. De toename in 2019 was vooral te danken aan afnemers in Afrika en het Midden-Oosten.


De groente- en fruithandel binnen Europa zelf vertoont een stijgende lijn, toont het Freshfel-rapport. Die was in 2019 goed voor 35,7 miljard euro (32,9 miljoen ton). De grootste producenten waren Spanje met 12,1 miljoen ton en Nederland met 8,1 miljoen ton. Duitsland is de belangrijkste importeur in de EU.

Freshfel Europe signaleert dat de Europese bevolking meer lokale groenten en lokaal fruit is gaan eten. Ongeveer de helft wordt geconsumeerd in de lidstaat waar het is geproduceerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  5° / -1°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer