Enorme drukte bij verlichte boerderijenroute Gelderse Vallei

De verlichte boerderijenroute van Vallei Boert Bewust en LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei rond het Utrechtse Leusden en Woudenberg heeft woensdagavond veel meer auto's getrokken dan verwacht. Het was zo druk dat de organisatie via sociale media opriep niet meer te komen. Automobilisten keerden vroegtijdig om.

Enorme+drukte+bij+verlichte+boerderijenroute+Gelderse+Vallei
© Leanne Kooloos

Voor de eerste keer hield Vallei Boert Bewust samen met LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei de 40 kilometer lange boerderijenroute langs veertig agrarische bedrijven. 'In deze donkere tijd willen wij als agrarische sector een lichtpuntje zijn. Demonstreren is soms nodig, maar dit soort zaken geeft positieve energie', beredeneert organisator en vleesveehouder Linda de Bor.

Boeren verlichtten naast hun boerderijen onder andere trekkers, iglo's met kalveren en een veehouder had op een platte kar een levende kerststal gemaakt. Dat trok veel meer belangstelling dan verwacht. 'We hebben 1.500 auto's geteld. Op toegangswegen naar de route ontstonden files. Deze populariteit hadden we nooit kunnen voorzien', stelt De Bor.


Omdraaien

Op de Facebookpagina van Vallei Boert Bewust delen honderden deelnemers hun ervaringen. Ze zijn vroegtijdig omgedraaid of hebben enkele uren over de boerderijroute gedaan.

'Wij hebben er 50 minuten over gedaan om bij de Postweg te komen (normaal binnen 10 minuten). Doorgereden naar Scherpenzeel om daar vervolgens ook stil te staan. Dus zijn we maar naar huis gereden... Gelukkig was het in de auto gezellig', reageert een van hen.De meesten hebben begrip voor de situatie. 'Haha, 't was echt verschrikkelijk. Toen we na veel moeite op de route waren, hebben we 1 uur gedaan over 2 kilometer. Geen verlichte boerderij gezien. Maar wat hebben we gelachen. Dit had je toch niet kunnen overzien....'


Evalueren

De organisatie gaat de boerderijenroute en de drukte evalueren. 'Naar ons idee was het goed geregeld. We hebben extra verkeersregelaars ingezet, toen we doorkregen dat het drukker zou worden. De route was eenrichtingsverkeer en mensen mochten niet uitstappen.'

Een verklaring voor de grote belangstelling is volgens De Bor vooral de lockdown. 'Een maand geleden hebben we dit georganiseerd. Toen kon er nog van alles, mensen mochten naar het zwembad en de bioscoop. Nu zitten we in volledige lockdown, er is niks. Dan gaan mensen iets opzoeken. Daardoor is deze activiteit overweldigend bezocht.'

Opties om volgend jaar de auto's te spreiden over meerdere dagen, worden meegenomen in de evaluatie, zegt De Bor. Ondanks de drukte kreeg ze vooral positieve reacties. 'Mensen luisterden naar de Top 2000 en hadden eten en drinken mee. Ze hadden een avondje lol. Het was weer eens iets anders dan een avond bankhangen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer