Dure soja drijft koeien naar buiten

Het percentage melkveebedrijven dat de koeien in de wei laat lopen, is in 2021 verder toegenomen. Kees Jaap Hin van de Stichting Weidegang is hier blij mee. Tegelijkertijd had hij dit, gelet op de aandacht voor weidegang in de sector, wel verwacht. Zeker nu door de hoge grondstofprijzen vers gras aantrekkelijk is geworden.

Dure+soja+drijft+koeien+naar+buiten
© Jasper Schel

Dit jaar deed 84 procent van de bedrijven de koeien buiten. In 2020 was dit nog 83,7 procent, 114.000 koeien minder. Dat meldt ZuivelNL. 'Mocht je me dat enkele jaren geleden hebben verteld, dan had ik het niet geloofd. Maar gelet op het enthousiasme voor weidegang in het afgelopen jaar had ik die groei wel verwacht', stelt Hin.

De toename ontstond nadat In 2012 tientallen partijen uit de zuivelketen hun handtekening onder het Convenant Weidegang hebben gezet, met het doel de weidegang in uiterlijk 2020 terug te brengen op het niveau van 2012, 81,2 procent. Dat doel werd al in 2018 behaald. Ondernemers werden daarbij gestimuleerd door onder meer weidepremie en initiatieven om de veehouders te ondersteunen, zoals de Stichting Weidegang.


Kanteling

Hin is trots op deze stappen. Hij ziet wel dat er bij de keuze voor weidegang sprake is van een kanteling. 'Aanvankelijk zag je dat mensen de koeien buiten doen, omdat dit goed is voor de weidegang en een mooie premie oplevert. Dit jaar maakt een aantal melkveehouders ook de keuze voor weidegang om zo zoveel mogelijk vers gras in de koe te krijgen. De aandacht hiervoor is sterk toegenomen, mede door de hoge sojaprijs. Het gaat nu niet meer enkel om de weidegang op zich.'

Opvallend bij de weidegangtoename is dat het percentage melkveehouders dat kiest voor volledige weidegang, waarbij alle koeien buiten komen, de laatste jaren verder toenam, terwijl het percentage deelweidegang terugliep. Bij deelweidegang komt een kwart van de koeien buiten.


Focus verleggen

De Stichting Weidegang verwacht dat het percentage weidegang nog verder kan stijgen. 'Er melden zich nog altijd mensen die hun koeien in de wei willen doen. Zij kunnen nog altijd hulp krijgen van weidecoaches', vertelt Hin.

Toch verlegt de stichting haar focus wat meer naar beter weiden. 'Het doel is dat koeien zoveel mogelijk vers gras rechtstreeks uit de weide halen. Dit is goed voor de economie, de efficiëntie en de stikstofuitstoot.' Daarbij denkt Hin niet alleen aan het weidesysteem: 'Het is belangrijk om de bijvoeding af te stemmen op wat er in de wei staat. Hier zijn vaak nog grote stappen te zetten en hier zit ook ruimte.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer