Zorgen over afzet varkensvlees in 2022

Afgaande op de noteringen is het een saaie boel op de vleesvarkensmarkt. Al wekenlang zitten die vast op een constant laag prijsniveau. Waarschijnlijk vermindert in de loop van januari het aanbod slachtrijpe varkens. Maar of dat gepaard gaat met een opleving van de prijs, is nog uiterst onzeker.

Zorgen+over+afzet+varkensvlees+in+2022
© Henk Riswick

Door de al ruim tien weken lang onveranderd lage prijzen sluiten vleesvarkenshouders 2021 af onder financieel belabberde omstandigheden. Dat komt vooral door de combinatie van lage opbrengsten en hoge voerprijzen. De enige voor vleesvarkenshouders gunstige component is de lage biggenprijs.

De lage varkensprijs lijkt vooral het gevolg van een te groot varkensaanbod in relatie tot de afzetkansen op de varkensvleesmarkt. De afgelopen jaren nam voor wat betreft varkensvlees de zelfvoorzieningsgraad in de Europese Unie (EU) flink toe: van ruim 120 procent in 2014 tot 135 procent in 2021.


China

Dit betekent dat voor een steeds grotere hoeveelheid varkensvlees afzet buiten de grenzen van de EU moet worden gezocht. De afgelopen jaren lukte dat best goed, doordat de afzet van varkensproducten richting Zuidoost-Azië, met name China, steeds beter ging lopen.

Het aandeel van China in de totale Europese varkensvleesexport steeg van 35,6 procent in 2017 naar 61,6 procent in 2020. Sinds 2018 kampt China met uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Dit leidde tot een krimp van de inlandse varkensstapel en dat was gunstig voor Europese varkensvleesexporteurs.


De Chinese varkensvleesproductie is weer flink aangetrokken en de consumptie van varkensvlees in China is mogelijk verminderd. De vraag vanuit China naar varkensvlees is dit jaar fors teruggelopen.


Afrikaanse varkenspest

Ook corona en Afrikaanse varkenspest in Duitsland zijn factoren die invloed hadden en hebben op de varkensmarkt. Door coronabeperkingen was er in diverse lidstaten in meer of mindere mate sprake van het sluiten van de horeca. Dat zorgde voor een rem op de afzetmogelijkheden voor varkensvlees.


Uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Duitsland zorgden dit jaar voor veel nervositeit op de varkensmarkt. Voor Duits varkensvlees ontstonden er handelsbeperkingen. Andere landen konden hierdoor meer varkensvlees exporteren, maar per saldo wel voor lagere prijzen.

Ook in de laatste week voor de kerst zijn de noteringen niet van hun plek gekomen. Vion publiceerde deze week wederom 1,31 euro per kilo geslacht gewicht. Ook in Duitsland bleven de noteringen onveranderd. Kleine plusjes op de vleesmarkt in de afgelopen weken in aanloop naar de feestdagen zijn onvoldoende gebleken om de varkensprijzen in beweging te krijgen.


Met flinke voorraden 2022 in

De productie voor de feestdagen zit er bijna op. Slachterijen kijken vooruit naar 2022. Hier en daar klinken zorgen over de forse voorraden waarmee het nieuwe jaar begint. Bovendien is de verwachting dat er in de eerste weken van 2022 nog sprake is van een flink aanbod slachtrijpe varkens.

In de tweede helft van januari gaat dit wel minder worden. Handelaren hopen dat dit gepaard gaat met een aantrekkende vraag naar varkensvlees. Dan zou misschien eindelijk de varkensprijs weer omhoog kunnen. Maar misschien is de wens de vader van de gedachte. Het afzetperspectief op de Chinese markt ziet er voor Europese aanbieders nog niet geweldig uit.

Wat wel kan bijdragen aan meer vraag naar varkensvlees, is een periode met koud winterweer. Positief voor de afzetverwachtingen op de wereldmarkt is de zwakke eurokoers. Duidelijk is dat voor vleesvarkenshouders een beter afzetperspectief niet snel genoeg kan komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer