LTO-bestuurder: 'Proces Holwerd aan Zee chaotisch'

LTO Noord wil snel duidelijkheid over het wel of niet doorgaan van Holwerd aan Zee. Volgens regiobestuurder Tineke de Vries verloopt het proces rond de haalbaarheid van het plan 'chaotisch'.

LTO%2Dbestuurder%3A+%27Proces+Holwerd+aan+Zee+chaotisch%27
© Twan Wiermans

'Uitkomsten van onderzoeken worden ter discussie gesteld. Vervolgens worden weer nieuwe onderzoeken aangekondigd omdat de uitkomsten van de voorgaande onderzoeken voor betrokkenen niet acceptabel zijn', geeft de bestuurder van LTO Noord regio Noord aan. De Vries reageert hiermee op een brief over de gang van zaken rond Holwerd aan Zee die het Friese provinciebestuur woensdag naar leden van Provinciale Staten stuurde.

LTO Noord kan zich niet vinden in de inhoud van de brief. 'Hoewel de onderzoeken formeel nog niet zijn opgeleverd, worden de uitkomsten hiervan ter discussie gesteld. Dit terwijl de onderzoeken uitgevoerd zijn door de gerenommeerde onderzoeksbureaus Waterproof, Arcadis en Deltares', stelt de regiobestuurder.


Geen logische keuze

Uit een van de onderzoeken blijkt volgens de belangenorganisatie dat een brakgetijdenmeer met een open verbinding naar zee op de plek van Holwerd geen logische keuze is. 'Er moet bijvoorbeeld dagelijks tot 60.000 kuub zoet water worden aangevoerd om het getijdenmeer brak te houden en een lokstroom voor vismigratie te realiseren. Dit moet ook nog eens worden opgepompt omdat Holwerd relatief hoog ligt, geeft De Vries aan.

Volgens haar is hiervoor veel techniek nodig. 'Wat doet dat met de bouw- en onderhoudskosten? En is dit maatschappelijk verantwoord?', vraagt de LTO Noord-bestuurder zich hardop af. 'Er moet constant veel slib worden aangevoerd, de aanvoer van zoet water naar het brakke meer is lastig en de natuurwinst discustabel.'


Duidelijk beslismoment

Wat voor de boeren in het gebied van groot belang is, is een goede verkaveling en ontsluiting. 'Dit kunnen we realiseren met of zonder Holwerd aan Zee', stelt De Vries. 'Wij pleiten voor een duidelijk beslismoment in 2022. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is.'

Twee jaar geleden verklaarden Stichting Holwerd aan Zee, Vogelbescherming Nederland, gemeente Noardeast-Fryslân, Wetterskip Fryslân en de provincie verder te willen met de realisatie van fase 2 van Holwerd aan Zee. Dat behelst onder andere de voorbereiding van de toegangsgeul, het getijdenmeer en de vispassages. LTO Noord ondersteunde deze intentieovereenkomst in de zomer van 2020.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer