Texel ideaal proefveld stikstofaanpak

Een groep onderzoekers wil op Texel toetsen of extra maatwerk mogelijk is in het stikstofbeleid. LTO Noord is enthousiast over het initiatief van stikstofdeskundige Han Lindeboom, die ook enkele vooraanstaande collega's erbij betrekt. Idee is om de proef mee te nemen bij de gebiedsgerichte aanpak van de provincie.

Texel+ideaal+proefveld+stikstofaanpak
© Bert Hartman

Woensdag werden agrariërs en andere belangstellenden bijgepraat in een speciale Zoom-meeting. Daarin stelde Lindeboom de gebruikte modellen voor het stikstofbeleid aan de orde. Volgens hem leiden die niet tot een goede beoordeling van de depositie op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, met name in de kustregio.

De zelf op Texel woonachtige Lindeboom betwijfelt of het noodzakelijk is dat de landbouw in de kustregio krimpt, om zo de natuur te verbeteren. 'Texel zou een prima proefveld zijn. Het is omsloten door water, waardoor de stikstofaanvoer van buiten goed kan worden geregistreerd. Dat gebeurt namelijk allemaal via de boot.'


Bezorgdheid

Gewestelijk voorzitter Nico Verduin van LTO Noord is blij met de inspanningen van Lindeboom, die als gepensioneerd hoogleraar nog actief betrokken is bij diverse organisaties en onderzoeken. 'Hij heeft zelf contact gezocht met collega's, vanuit zijn bezorgdheid of er met het huidige stikstofbeleid wel wordt bereikt wat er aan de kust wordt nagestreefd.'

Belangrijk daarbij is meer zekerheid te krijgen over de gebruikte meetcijfers van het RIVM in de kustregio, stelt Verduin. 'De metingen zijn daar hoger dan de berekeningen. Het RIVM heeft dit nog niet kunnen verklaren. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk op te helderen, omdat adequate cijfers het uitgangspunt moeten zijn voor nieuw beleid dat zulke verstrekkende gevolgen kan hebben.'


Onderwerp leeft

De grote belangstelling voor de Zoom-meeting laat volgens Verduin in elk geval zien dat het onderwerp sterk leeft in de kustregio. 'Of er straks ook animo zal zijn om aan te haken bij deze gebiedsgerichte aanpak hangt nauw samen met het winnen van het vertrouwen van de ondenemers.Niet alleen in de cijfers, maar ook in het gekozen natuurbeheer.'

Dat laatste onderschrijft Lindeboom. Om resultaten van beleid juridisch te kunnen toetsen, wordt te veel naar statistieken gekeken en minder naar de praktijk, die weerbarstig is, zo vindt hij. 'Feitelijk worden regels in beton gegoten, terwijl het speelveld beweegt. Een goede proef op Texel kan aantonen hoe het ook anders kan. Als er financiering voor zo'n pilot te vinden is, dan kunnen we aan de slag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer