LTO Noord: 'We kunnen dit jaar natuurnetwerk op Texel afronden'

LTO Noord-afdeling Texel heeft het initiatief genomen voor afronding van het Natuurnetwerk Nederland op het eiland. Deze maand praat voorzitter Arnold Langeveld hierover met de provincie. 'Zolang het Natuurnetwerk Nederland niet is afgerond, hebben we geen zin om te praten over andere natuurgerelateerde initiatieven zoals uitbreiding van het Nationaal Park.'

LTO+Noord%3A+%27We+kunnen+dit+jaar+natuurnetwerk+op+Texel+afronden%27
© Bert Hartman

Waarom heeft u het initiatief genomen?

'Er is grote behoefte aan duidelijkheid. Onder boeren is veel onrust. We hebben al veel grond voor natuur ingeleverd, meer dan 1.500 hectare. De jonge polders liet de overheid redelijk ongemoeid, maar bij de binnenduinrand en aan de oostkant van Texel werd veel grond voor natuur bestemd.'

Om dit prachtige gebied als goed rentmeester te beheren, is het noodzakelijk dat een boer kan investeren en geld kan lenen voor gebouwen of verbreding

Arnold Langeveld, LTO Noord-voorzitter-afdeling Texel

Hoe ziet jullie voorstel eruit?

'We willen schuiven met gronden. De percelen die niet zijn ontwikkeld voor natuur, vooral bij de binnenduinrand, willen we ontgrenzen, zodat hier normaal landbouwgebruik mogelijk blijft. Het gaat om zo'n 75 hectare. De voor de landbouw minder belangrijke percelen kunnen dan worden begrensd. Denk hierbij onder andere aan particulier ontwikkelde natuurterreinen. Deze 175 hectare is agrarische grond, maar wordt niet of nauwelijks agrarisch gebruikt.'


Wat stellen jullie als voorwaarde?

'De grenzen moeten hard zijn. Er mag geen schaduwwerking van uitgaan. Dus geen aanleg van bufferzones. We zitten op één lijn met terreinbeherende organisaties. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en agrarische natuurvereniging De Lieuw staan positief tegenover het plan.'


Er zijn plannen gemaakt voor een ruilverkaveling?

'Boeren in het Hoge Berg-gebied moeten daar een goede boterham kunnen blijven verdienen. Dat is moeilijk omdat op hun huiskavel vaak beperkingen liggen. Wij willen deze zwaardere pakketten op andere gronden in het gebied leggen. Om dit prachtige gebied als goed rentmeester te beheren, is het noodzakelijk dat een boer kan investeren en geld kan lenen voor gebouwen of verbreding. Geen enkele bank trapt in liberale pachtcontracten. Dus zijn nette pachtcontacten nodig.'


Gaat de provincie akkoord?

'Voor de provincie is het redelijk nieuw dat wij het initiatief hebben genomen. Ze bepalen normaal graag hun eigen route. Daardoorheen breken, is lastig. De bal ligt nu bij de provincie. We hebben een mooi pakket, de provincie zal ook wat water bij de wijn moeten doen. Het zal Noord-Holland sieren als ze hierin meegaan. Dan ronden we in 2021 als eerste gebied in Nederland het Natuurnetwerk Nederland af. Dat is uniek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer